- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

În timp ce românii abia au cu ce plăti ratele, băncile o duc din ce în ce mai bine. Topul instituțiilor care au raportat un profit istoric în 2023

15 Sep, 20:01 • Bumbeneci Diana
Băncile din România au făcut un profit uriaș. Până la finele anului 2023, multe dintre instituții vor raporta un profit istoric.
În timp ce românii abia au cu ce plăti ratele, băncile o duc din ce în ce mai bine. Topul instituțiilor care au raportat un profit istoric în 2023

Băncile care operează pe piața din țara noastră o duc din ce în ce mai bine. Instituțiile bancare au un profit colosal în primul semestru al anului curent iar sistemul bancar autohton a ajuns „cu toți indicatorii pe verde”, după cum a explicat un consilier al guvernatorului BNR.

Băncile raportează un nou profit record

La 30 iunie 2023, profitul cumulat la nivelul sistemului bancar comercial a fost de circa 7 miliarde de lei, în creștere cu 40% față de perioada similară din anul trecut.

Analiștii pieței spun că este cea mai bună performanță din ultimii ani și că ea a fost posibilă, în principal, prin creșterea dobânzilor bancare.

De exemplu, CEC Bank, pe locul șase în ceea ce privește activele, a avut un profit net de aproximativ 370 de milioane la 30 iunie 2023, ceea ce reprezintă triplu valoarea profitului din 2022.

Vezi și: Este oficial! Se schimbă banii! 24 de instituții bancare au făcut anunțul momentului

Bănci profit
Bănci profit

Concomitent, venitul net al băncii din dobânzi și comisioane a crescut cu 10,7%. Banca Transilvania, cea mai mare bancă din sistem după active, a avut o marjă de profit de 20 de procente în primul semestru.

Luna trecută, Banca Transilvania a raportat un profit total de 1,58 miliarde lei la 30 iunie 2023, ceea ce este cu peste 51% mai mare decât la sfârșitul lunii precedente.

„Avem deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care reprezintă o problemă majoră pentru stabilitatea macro-financiară. Sistemul bancar o duce, totuși, mai mult decât onorabil. Există opt indicatori pe care EBA îi calculează. Din cei opt i-am luat pe primii șase, care sunt foarte semnificativi (…) În acest moment suntem cu toți indicatorii în zona verde”, a spus Rădulescu în cadrul unui eveniment desfășurat vineri.

În paralel cu prosperitatea afișată de sistemul bancar, datoria publică a României a crescut în primele șase luni din 2023 cu 14,2 miliarde de euro și a ajuns la 159 de miliarde de euro.

Ai mai putea citi și: Raiffeisen Bank, anunț de interes major pentru toți românii! Ținta principală, fondurile de investiții

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult