- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri

14 Sep, 04:56 • Bumbeneci Diana
Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai mari sărbători închinate crucii. În fiecare an, pe data de 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc această sărbătoare, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. Este zi de post și închinăciune, dar și o zi în care se respectă mai multe tradiții la români.

Biserica Ortodoxă Română a anunțat că aceasta este de fapt cea mai veche sărbătoare a crucii și amintește de două evenimente importante. Primul mare eveniment religios este descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 335. Cel de-al doilea eveniment important este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în anul 629. Împăratul bizantin Heraclius a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

Înălțarea Sfintei Cruci vine cu o serie de tradiții și obiceiuri

Se spune în popor că oamenii trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de belșug și sănătate.

Pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, se spune că se termină oficial vara și începe toamna, aceasta fiind ziua în care se începe culegerea viilor. Preoții Sfințesc recolta în această zi. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Cârstovul Viilor. Se spune că ultima tufă de struguri nu trebuie culeasă, pentru că trebuie lăsată pentru păsările cerului.

Înălțarea Sfintei Cruci
Înălțarea Sfintei Cruci

În popor, Înălțarea Sfintei Cruci mai poartă și denumirea de Ziua Șarpelui. Se spune că aceasta este ziua în care șerpii și toate reptilele se ascund în pământ și așteaptă iarna. Pentru a avea noroc și sănătate tot anul, oamenii duc astăzi la Biserică plante de leac. Acestea sunt sfințite, iar mai apoi folosite în casă. La streașina casei se pune busuioc pentru a alunga spiritele rele.

Citește și:

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ar putea românii să fie afectați

Una dintre cele mai vechi superstiții din popor spune că oamenii ar trebui să ducă la biserică o monedă pentru ca aceasta să fie sfințită de preot. Apoi, moneda se păstrează în portofel alături de o cruciuliță pentru a aduce noroc și belșug.

De Înălțarea Sfintei Cruci nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește. Se crede că toți cei care vor face aceste lucruri vor avea parte de rele și de ghinion. De altfel, astăzi este zi de post. Sunt interzise alimentele de dulce, dar și nucile, peștele, usturoiul și prunele.

Te-ar mai putea interesa și:

Alertă de cutremur în România. Un nou seism periculos a avut loc în această dimineață

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult