- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ar putea românii să fie afectați

13 Sep, 05:52 • Bumbeneci Diana
Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ar putea românii să fie afectați

Ora se va schimba și în această iarnă, așa cum ne-am obișnuit ani la rând, în ciuda multiplelor încercări de anulare a acestei decizii, făcute de anumiți specialiști în sănătate.

Ora se va schimba și în 2022

Ora de vară este aplicată în cele mai multe dintre țări, însă utilizarea orei de iarnă este din ce în ce mai rară, deoarece se consideră că această schimbare nu este benefică pentru organismul uman.

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică. În acea zi, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ziua respectivă având 25 de ore, nu 24 cum este normal. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.

De obicei, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Este vorba despre momentul astronomic în care soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică.

De altfel, schimbarea orei are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. Următoarea schimbare de după ora de iarnă va avea loc pe 26 martie.

Citește și:

Premierul Ciucă face un nou apel la populație. „Să reducem risipa şi să…”

România, tot mai aproape de o nouă criză financiară. ONRC anunță câte firme au fost radiate în 2022

Cum ne poate afecta acest lucru

Specialiștii sunt de părere că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Se pare că persoanele aflate în categorii de vulnerabilitate sunt primele afectate.

Este vorba despre persoane ori prea tinere, ori prea în vârstă, oameni care au anumite deficiențe locomotorii, de limbaj sau de altă natură, precum și persoane cu diverse comorbidități. Se crede că în cele două săptămâni de la schimbarea orei, astfel de persoane se luptă cu insomnii, migrene, dureri articulare, oboseală în exces și chiar depresie și anxietate. Cauza acestor probleme ar fi de fapt schimbarea orelor de odihnă și adaptarea forțată a organismului.

De asemenea, medicii mai precizează că pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Citește și:

Alertă de cutremur în România. Un nou seism periculos a avut loc în această dimineață

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult