- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă 350.000 de români primesc cardul pentru energie. Află dacă ești pe listă

02 Mar, 21:29 • Bumbeneci Diana
Mai mulți români vor primi carduri de energie. O nouă decizie a Guvernului aduce beneficii majore pentru un număr mai mare de persoane.
Încă 350.000 de români primesc cardul pentru energie. Află dacă ești pe listă

Sunt vești bune pentru românii care așteaptă un nou sprijin din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Oficialitățile anunță joi că în urma verificării declarațiilor pe propria răspundere depuse de români pentru a-și clarifica situația locului de consum, s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile.

Mai mulți români primesc cardul de energie

În cazul acestor români se vor  distribui cardurile „în următoarele zile”. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie. De altfel, Poșta Română a emis 590.087 înștiințări privind neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei). Acestea vor fi distribuite în toată țara până la 7 martie, mai transmite ministerul.

Dacă la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

a) reglementarea juridică a situației reale;

b) solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

Card energie
Card energie

Odată cu transmiterea înștiințărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaționalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilități. În tot acest timp în care Poșta a emis și distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alți 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poșta le va emite și distribui cardul, pentru ca și ei să intre în posesia ajutorului.

De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înștiințare sunt locuințe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să știe că pot solicita anchetă socială și li se va clarifica situația. Numărul de call center 0319966 este disponibil și pot solicita acolo mai multe detalii. Mă bucur că toate aceste obstacole sunt depășite cu succes și măsura funcționează așa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premieră pentru noi și era un demers necesar, care ne va ajuta și pentru alte măsuri pe care Guvernul le pregătește în viitor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

De la 20 februarie, data de la care se pot utiliza cardurile de energie, s-au efectuat peste 225.000 plăți, în valoare totală de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plăți este de 313 lei.

Cum vor fi făcute plățile

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

a) Direct la poștaș. Luna aceasta, cel puțin 9.000 de poștași vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;

b) La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online la această adresă. Un ghid pentru plata online este disponibil AICI.

Sprijinul este oferit românilor în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse. Banii pot fi utilizați pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citește și: VIDEO. Decizie oficială a Ministerului Educației! Anumiți profesori pierd dreptul de predare la clasă! Ligia Deca: „Există sancțiuni în lege. Ne dorim să întărim responsabilitatea și capacitatea”card

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult