- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă o bancă obține în instanță suspendarea ordinului ANPC. Informație pentru toți românii care au credit la această bancă! Ratele nu se recalculează

28 Jun, 21:55 • Lupu Alexandra
Alpha Bank câștigă în instanță suspendarea ordinului ANPC. Este vestea momentului pentru românii care au credit la această bancă!
Încă o bancă obține în instanță suspendarea ordinului ANPC. Informație pentru toți românii care au credit la această bancă! Ratele nu se recalculează

Curtea de Apel București a admis cererea Alpha Bank de suspendare a executării ordinului ANPC, informează stiripesurse.ro. Este informația momentului pentru românii care au credite la această bancă!

Alpha Bank câștigă în instanță suspendarea ordinului ANPC

Curtea de Apel București a admis marți, 27 iunie, cererea de suspendare a executării ordinului ANPC, emisă de Alpha Bank, în ceea ce privește modalitatea de calcul a ratelor aferentă creditelor acordate consumatorilor.

„Admite cererea precizată. Dispune suspendarea executării Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 422/23.05.2023 până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie.

Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia IX-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată azi, 27.06.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, conform unei postări pe portalul instanţelor de judecată.

Te-ar putea interesa și: Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor

ANPC a anunțat în luna mai că a identificat mai multe practici înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piața locală. Instituțiile bancare au fost sancționate cu 550.000 de lei, iar pentru a restabili echilibrul contractual, s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, declară Paul Anghel, directorul general al ANPC.

ANPC
ANPC

Anterior, BRD și Banca Transilvania sunt instituțiile bancare care au câștigat și ele în instanță suspendarea ordinului ANPC. Ratele românilor nu se recalculează.

„Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 418/23.05.2023 până la până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi 23.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlogirea grefei instanţei”, este soluția anunțată de Curtea de Apel București, secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, în procesul dintre BRD şi ANPC.

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj”, scrie în decizia instanței, în procesul dintre Banca Transilvania și ANPC.

Citește și despre următorul subiect: Românii au căzut în capcană. Cel puțin 50 de persoane au fost păcălite și s-au ales cu datorii de zeci de mii de lei. „M-am trezit cu creditul pe numele meu”