- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor

22 Jun, 23:29 • Constantin Cristina
Visul românilor a devenit realitate! Creditele au ajuns să aibă cele mai ieftine dobânzi. Iată cu cât au scăzut ratele românilor.
Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor

Specialiști anunță schimbări șocante în industria bancară. Piața bancară înregistrează scăderi ale ratelor, a informat ziare.com.

Așadar, creditele ipotecare cu dobânzi fixe au devenit și rămân în continuare ieftine, comparativ cu creditele ipotecare cu dobânzi variabile și creditele Prima Casă și/sau Noua Casă, contracte cu ani în urmă, au spus specialiștii.

Citește și: Guvernul introduce noi obligații pentru restructurarea creditelor. BCE a majorat costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani

Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor

Indicele ROBOR este de aproape o lună de zile la 6.55%, iar acest lucru înseamnă că dobânda creditului Prima Casă este de peste 8.55%. Mai mult, IRCC se pregătește de o scădere de la 1 iulie, mai exact de doar 0.03%-0.05%.

Băncile nu mai sunt dispuse să aștepte micșorarea indicilor ROBOR și IRCC, căci e clar că ritmul de scădere e lent. Așa că instituțiile bancare din România au conceput oferte de credite ipotecare noi sau de refinanțare cu dobânzi fixe, mult mai mici și mai avantajoase decât dobânzile variabile din prezent. Așadar, oamenii nu mai au niciun motiv să aștepte scăderea IRCC, acum își pot achiziționa locuințe cu credite ipotecare cu dobânzi fixe impresionant de scăzute”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Anghel CEO și fondator al unei companii de brokeraj de credite.

Specialistul spune că cele mai mici dobânzi fixe ale creditelor ipotecare noi sau de refinanțare sunt:

• 5.89% dobânda fixă pe 3 ani, iar din anul 4 al creditului ipotecar dobânda devine variabilă fiind formată din marja fixă a băncii de 2.5% + IRCC.

• 5.90% dobânda fixă pe 5 ani, iar din anul 6 al creditului ipotecar dobânda devine variabilă fiind formată din marja fixă a băncii de 2.4% + IRCC.

„Scăderea dobânzilor fixe ale creditelor ipotecare reprezintă salvarea românilor deoarece pot contracta noi credite ipotecare de achiziție imobile fără ca gradul de îndatorare să mai fie o problemă. Astfel, viitorii debitori pot accesa din nou sume ale creditelor suficient de mari încât să-și cumpere exact locuințele dorite.Și pot refinanța vechile credite ipotecare, Noua Casă și Prima Casă, devenite greu de rambursat, în credite ipotecare nou-nouțe, pe dobânzi fixe mult mai mici. Astfel, prin refinanțare debitorii scapă de povara creditelor vechi, cu rate greu de achitat, și își recâștigă siguranța financiară”, a adăugat Valentin Anghel.

Sursa citată a dat două exemple concrete de calcule.

Exemplu 1 de calcul – credit Ipotecar cu dobânda variabilă legată de ROBOR VERSUS Credit Ipotecar cu dobânda FIXĂ pe 3 ani:

• Sumă credit: 250.000 lei;

• Perioada rămasă de rambursat: 25 de ani;

• Dobânda variabilă credit ipotecar: 9.32%, adică marja fixă a băncii de 2.7% + ROBOR 3M;

• Rată credit ipotecar cu dobândă variabilă: 2153 de lei;

• Dobânda fixă pe 3 ani credit ipotecar: 5.89%;

• Rată credit ipotecar cu dobândă FIXĂ pe 3 ani: 1594 de lei;

Exemplu 2 de calcul – Credit Prima Casă VERSUS Credit Ipotecar cu dobânda FIXĂ pe 3 ani:

• Sumă credit: 250.000 lei;

• Perioada rămasă de rambursat: 25 de ani;

• Dobânda variabilă Credit Prima Casă: 8.55% + comision Fond, adică marja fixă a băncii de 2% + ROBOR 3M + comision Fond;

• Rată Credit Prima Casă cu dobânda variabilă: 2063 de lei;

• Dobânda fixă pe 3 ani credit ipotecar: 5.89%;

• Rată credit ipotecar cu dobândă FIXĂ pe 3 ani: 1594 de lei;

Așadar, după cum se observă mai sus, creditele ipotecare cu dobânzi fixe au rate mai mici cu până la 23%-26% decât creditele ipotecare cu dobânzi variabile și decât cele la Prima Casă.

Alte articole: Vești mai puțin bune pentru românii cu credite în euro! Împrumuturile în moneda europeană vor atinge costuri maxime luna viitoare