- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă o fabrică din România se închide. Ce s-a întâmplat cu un gigant din industria berii care în urmă cu 10 ani avea peste 100 de angajați

29 Feb, 11:46 • Adrian Popovici
Fabrica Martens Galați, cu o istorie de 44 de ani în România, a oprit producția în mai 2023 pentru a se concentra pe distribuție. Înființată cu aproape 50 de ani în urmă, fabrica de bere din Galați a fost un punct de reper în lumea berii, lansând mărci precum MaDonna (cu coriandru și coajă de portocală), Postăvaru, Drive, Hora Unirii, Ploll, Lup și Ștefan cel Mare.
Încă o fabrică din România se închide. Ce s-a întâmplat cu un gigant din industria berii care în urmă cu 10 ani avea peste 100 de angajați

Fabrica Martens Galați, cu o istorie îndelungată în peisajul industrial al României, a încheiat o epocă de 44 de ani de producție continuă. Fondată în 1978, această emblemă a berii a fost un pilon al comunității locale, oferind consumatorilor săi gustul unic al berii timp de aproape jumătate de secol. Cu toate acestea, într-un anunț făcut în mai 2023, compania, cotată la bursă din 1997, a dezvăluit că va întrerupe producția și va redirecționa eforturile către distribuție, transmite Fanatik.

Înființată cu aproape 50 de ani în urmă, fabrica de bere din Galați a fost un punct de reper în lumea berii, lansând mărci precum MaDonna (cu coriandru și coajă de portocală), Postăvaru, Drive, Hora Unirii, Ploll, Lup și Ștefan cel Mare. Aceste beri au fost apreciate atât în țară, cât și în străinătate, fiind prezente în lanțurile de retail și reprezentând o parte importantă a culturii berii din România.

Timp de mulți ani, berea fără alcool Driver a fost unul dintre principalele produse exportate, având Egiptul drept destinație principală, în timp ce berile Ploll și „Ștefan cel Mare” au fost preferate de consumatorii americani. În anul 1998, Martens Brewerij a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni al fabricii, consolidându-și astfel poziția în piața berii din România. Originea sa se întoarce până în anul 1758, când a fost fondată în Bocholt, Belgia, ca Martens Brouwerij, ceea ce subliniază tradiția și expertiza sa îndelungată în producția de bere.

„Au trecut de atunci peste 250 de ani, iar tradiția a fost transmisă de-a lungul a opt generații. În tot acest timp, valorile lor au rămas neschimbate: au transformat artă fermentării unor ingrediente simple și naturale în artă de a da prilej oamenilor de a împărți un moment de bucurie împreună. (…)

În prezent suntem alături de consumatori împreună cu partenerii noștri din retail, cu care am dezvoltat produse competitive și corecte la un preț accesibil. În același timp, suntem datori să împărtășim o parte din moștenirea belgiană în arta fabricării berii. Pentru a îndeplini acest deziderat, am dezvoltat si o categorie de beri speciale”, au scris reprezentanții de la Martens, într-o prezentare pe Facebook.

Te-ar putea interesa și: Gigantul francez Rossmann deschide prima fabrică în România şi anunţă angajări. Câte locuri sunt disponibile

Încă o fabrică din România se închide. Ce s-a întâmplat cu un gigant din industria berii care în urmă cu 10 ani avea peste 100 de angajați. Freepik
Încă o fabrică din România se închide. Ce s-a întâmplat cu un gigant din industria berii care în urmă cu 10 ani avea peste 100 de angajați. Freepik

44 de ani de istorie pentru fabrica de bere din Galați

Acum zece ani, fabrica Martens Galați se întindea pe o suprafață de 5,5 hectare și avea în jur de 120 de angajați. Cu toate acestea, din cauza pierderilor financiare în creștere, producătorul mărcilor MaDonna și Postăvaru a fost nevoit să ia o decizie drastică: încetarea producției. Mai târziu, compania, listată la bursă încă din 1997, a anunțat că va îndrepta atenția exclusiv către distribuție.

În luna mai a anului 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat undă verde cererii Bockhold NV Belgia, acționarul majoritar al producătorului de bere Martens Galați, pentru începerea procedurii de suspendare a tranzacționării acțiunilor companiei.

„Se aprobă anunțul prin care societatea Bockhold NV Belgia își exprimă intenția privind inițierea procedurii retragerii acționarilor societății Martens SA Galați, la prețul de 1,63 de lei pe acțiune. Acțiunile societății vor fi suspendate de la tranzacționare începând cu a treia zi lucrătoare de la data publicării anunțului”, anunța Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În cursul anului trecut, pe 1 martie, acționarul majoritar care deținea fabrica, Bockhold NV Belgia, a inițiat o ofertă publică de achiziționare a 301.526 de acțiuni Martens, echivalentul a 2,28% din capitalul social al companiei. Acest eveniment a avut loc în contextul în care Martens era deja listată pe piața Rasdaq încă din luna mai a anului 1997.

Citește și: Compania Nokian Tyres caută peste 500 de muncitori pentru fabrica din Bihor. Salarii nete de 5.800 de lei, duble față de media din zonă

Tags: