- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă un aliment suferă o creștere masivă a prețului. Uleiul înregistrează tarife record în România. Iată cele mai mari creșteri

08 May, 17:37 • Constantin Cristina
Prețurile la alimente au continuat să crească, după ce și-au luat un avans considerabil încă din 2022. Creșterile mari au avut efect și asupra grăsimilor și uleiurilor, având cele mai mari creșteri de prețuri în ultima perioadă.
Încă un aliment suferă o creștere masivă a prețului. Uleiul înregistrează tarife record în România. Iată cele mai mari creșteri

Prețurile la alimente au luat-o razna încă din 2022, când inflația a început să crească fără oprire, iar oamenii își fac griji, deoarece salariile nu sunt suficiente și nu fac față scumpirilor. Așadar, uleiul și grăsimile au înregistrat cele mai mari prețuri până acum.

Citește și: Românii tună și fulgeră, după ce prețul uleiului de măsline a crescut enorm în Grecia: ”Cam mult, cu circa 40%. Anul trecut bidonul era in jur de 30 euro”

Încă un aliment suferă o creștere masivă a prețului. Uleiul înregistrează tarife record în România

Vârful ratei variaţiei anuale a fost în decembrie 2022 (un avans de 32% comparativ cu decembrie 2021), indicând o scădere de nouă puncte procentuale (pp) în primele trei luni din 2023, ceea ce sugerează o încetinire a creşterii preţului uleiurilor şi grăsimilor, a transmis Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Comparativ, creşterea preţului uleiurilor şi grăsimilor înregistrată între martie 2021 şi martie 2022 a fost de 18%, iar între martie 2020 şi martie 2021 a fost de 1%.

În martie 2023, aproape toate statele membre UE au raportat creşteri anuale ale preţului uleiurilor şi grăsimilor, cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (33%), Danemarca (32%) şi Belgia (+31%).

creșteri la prețul uleiului
creșteri la prețul uleiului

În contrast, cele mai reduse creşteri ale preţului uleiurilor şi grăsimilor au fost în Croaţia (6%), Austria (12%) şi Cehia (+16%), singura ţară care a raportat un declin de 1% fiind Bulgaria. România a înregistrat o creştere de 24,4% în martie, uşor peste media UE, de 23%.

La nivel mondial, prețul uleiului de măsline atinge un nivel record. Concret, costurile au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de mai bine de 26 ani, iar totul se datorează unei secete prelungite pe care trebuie să o confrunte cel mai mare producător din acest sector, Spania. Mai mult decât atât, sunt așteptate și alte majorări de preț în cele ce urmează.

Datele de la Fondul Monetar Internațional arată că uleiul de măsline a ajuns la 5.989,8 dolari tona, marcând astfel cel mai mare nivel din ultimii 26 de ani. Și nu doar atât! Costurile ar urma să crească în cele ce urmează, atrage atenția un analist specializat în semințe și uleiuri vegetale, Kyle Holland.

Holland explică că perioada de secetă severă și vremea proastă din Spania sunt cele care au declanșat toate scumpirile actuale. Recolta recentă de măsline din octombrie și până în februarie a dat un randament cu 50% mai mic decât producția obișnuită, astfel, prețurile au fost împinse în sus la nivel global.

„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, spune Holland.

„Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, explică analistul.

Alte articole: Prețuri record pentru uleiul de măsline. Costurile sunt majorate la nivel mondial și ating un nivel nemaiîntâlnit de 26 de ani