- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii tună și fulgeră, după ce prețul uleiului de măsline a crescut enorm în Grecia: ”Cam mult, cu circa 40%. Anul trecut bidonul era in jur de 30 euro”

26 Apr, 19:41 • Cornel Ghimeșan
Românii sunt extrem de dezamăgiți de faptul că prețul uleiului a crescut în Grecia. Turiștii români care obișnuiau să se întoarcă din vacanțele lor din Grecia cu foarte mult ulei de măsline pentru ei și familiile lor se plâng pe forumurile de pe rețelele de socializare că prețurile au crescut enorm.
Românii tună și fulgeră, după ce prețul uleiului de măsline a crescut enorm în Grecia: ”Cam mult, cu circa 40%. Anul trecut bidonul era in jur de 30 euro”

Românii tună și fulgeră, după ce prețul uleiul de măsline a crescut enorm în Grecia. În replică, administratorul unui grup de pe rețelele de socializare a explicat care sunt motivele pentru care producătorii greci au fost nevoiți să crească prețul uleiului de măsline.

Românii tună și fulgeră, după ce prețul uleiul de măsline a crescut enorm în Grecia

Românii care au fost de curând în Thassos au publicat mai multe fotografii dintr-un supermarket în care se observă că prețul unei cutii cu ulei de măsline de 5 litri variază între 29 și 44 de euro, mult mai scump față de anul precedent, potrivit Gândul.ro.

”Creșterea prețului este constantă. În urmă cu vreo cinci-șase ani, o cutie de 5 litri de ulei Sotileris costa 23 de euro. Acum, văd 43 de euro”, a scris un internaut.

”Cam mult cu aprox. 40%….anul trecut bidonul era in jur de 30 euro. Asta e, toate s-au scumpit!”, a adăugat un altul.

”În vamă la bulgari este mai ieftin … am luat de Paste … ulei Kalamata 0,3% acid, super bun 23€ /5 l”, a mai scris un român care a fost de curând în Grecia.

De ce s-a scumpit uleiul de măsline

În urma valului de comentarii generate de postare, administratorul grupului, care este stabilit în Grecia, a explicat de unde vine această majorare a prețului uleiului de măsline.

”Am văzut câteva comentarii legate de prețul uleiului de măsline de anul acesta. Mă simt obligat să vă explic unele lucruri pe care mulți dintre voi nu le știți sau nu le conștientizați.

1) Costul de procesare a uleiului a crescut. Pentru că energia electrică e mult mai scumpă.

2) Costul de recoltare a măslinelor a crescut, de câteva ori îl ultimii ani. Nu există forță de muncă iar ăsta este un alt motiv care a dus la creșterea prețurilor. Și chiar carburantul este mai scump decât anii trecuți.

3) Costul de ambalare a crescut. Pur și simplu sunt mai scumpe ambalajele.

4) Costul de întreținere a magazinului a crescut.

5) Costul vieții celor care lucrează în acest domeniu a crescut.

6) Anul 2022 nu a ajutat nici cantitatea și nici calitatea uleiului de măsline în Europa. Ofertă puțină, cerere mare…Profit? Despre profit e greu să vorbești, având în vedere cele de mai sus. Sper să vă fie de folos aceste informații”, este explicația oferită.

Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea-soarelui este nelipsit din bucătăriile românilor. În ultima vreme, acesta a fost unul dintre produsele alimentare care s-au scumpit enorm, fapt ce i-a determinat pe majoritatea consumatorilor să caute soluții mai ieftine și mai sănătoase cu care să îl înlocuiască.

Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui. În prezent, prețul unui litru de ulei de floarea-soarelui sare de 10 lei, iar gospodinele au început să vâneze ofertele pe care le pun la dispoziție marile magazine, dar și să caute alternative mai ieftine.

Ultimele date publicate de INS arată că românii caută produse care să înlocuiască uleiul de gătit  pe care îl folosesc zilnic la prepararea mâncărurilor şi care s-a scumpit cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Gina Bradea le liniștește pe gospodine și spune că există câteva alternative ieftine și sănătoase pentru uleiul de floarea-soarelui.

Potrivit celebrei bucătărese, cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de gătit ar fi untura de porc, unul dintre cele mai cunoscute nume din zona de cooking online.

Totodată, şi untura de raţă sau de gâscă, uleiul de rapiță și cel de palmier, pot să înlocuiască fără probleme uleiul de floarea-soarelui, însă prețurile lor sunt ceva mai mari.

Cu toate acestea, untura de porc este ideală pentru gătit, iar prețul nu este foarte piperat. Pentru 500 de grame de untură de porc românii trebuie să scoată din buzunar aproxiativ 10 lei.

„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă.  Din carnea de pasăre, din nou, putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu patru persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină ar ajunge o lună de zile”, spune Gina Bradea, vlogger, potrivit foodstory.ro.

Citește și Uleiul de măsline, preț uriaș și cantități limitate! Spania a făcut anunțul! Ce se va întâmpla cu alimentul?

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult