- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep concedierile masive în România. S-au anunțat primii 450 de angajați care sunt trimiși în șomaj

23 May, 15:01 • Bumbeneci Diana
Mai multe companii din industria auto din Arad au anunţat concedieri colective. Primii 450 de angajați, trimiși în șomaj.
Încep concedierile masive în România. S-au anunțat primii 450 de angajați care sunt trimiși în șomaj

Concedieri masive în România. Mai multe companii din industria automotive au anunțat deja autoritățile în legătură cu planul de a recurge la concedieri colective, susținând că este necesară o astfel de schimbare majoră din cauza scăderii comenzilor pentru maşini electrice în Europa. La ora actuală, unul dintre producătorii de componente a disponibilizat deja 97 de persoane. Numele companiilor nu a fost dezvăluit.

Un nou val de concedieri în România

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş, a transmis, în cursul zilei de joi, că aproximativ 450 de angajaţi ar putea să fie disponibilizaţi, conform notificărilor făcute de şapte companii. Concedierile au fost decise, după lungi dezbateri, în urma scăderii industriei auto în toată Uniunea Europeană. Cele mai mari probleme sunt în prezent în Germania – principala piață pentru firmele din vestul României.

Poți citi azi și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

concedieri
concedieri

„Au fost anunţate mai mult de 450 de disponibilizări în sectorul industriei automotive, în contextul în care s-au redus foarte mult comenzile pentru maşinile electrice. Aceste informaţii le am din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii, care ne notifică, potrivit legii, în perioada de preconcediere, adică în perioada aceea în care ei îşi pregătesc un număr de concedieri colective”, a spus Henteş.

Tot pe marginea acestui subiect, oficialul a mai ținut să transmită și că până în prezent doar una dintre companii a recurs la concedieri. La ora actuală sunt afectaţi 97 de salariaţi, care şi-au depus dosarele de şomaj.

Cu toate acestea însă, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, o mare parte dintre cei concediaţi ar putea fi preluaţi de alte companii cu acelaşi profil. Sunt foarte multe companii care și acum sunt în căutare de personal şi s-au arătat interesate de disponibilitatea persoanelor rămase fără loc de muncă, însă procedura de angajare ar putea dura.

Conform informațiilor AJOFM, la ora actuală, rata şomajului în judeţ este de 1,4%, fiind una dintre cele mai mici din ţară. De partea cealaltă însă, platforma AJOFM Arad mai scoate în evidență faptul că sunt disponibile 789 de locuri de muncă la 199 de angajatori, cele mai multe în domeniile transporturi, construcţii, automotive şi comerţ.

Ai mai putea citi și: Se dau GRATIS 500 de lei. Marcel Ciolacu: „E directivă europeană”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult