- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep lucrările în Parcul Lacul Morii. Investiție de 30 milioane de euro în Capitală. Cum va arăta parcul

30 Jun, 20:56 • Lupu Alexandra
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat ce lucrări se vor face la Parcul Lacul Morii. Investiția este de 30 milioane de euro.
Încep lucrările în Parcul Lacul Morii. Investiție de 30 milioane de euro în Capitală. Cum va arăta parcul

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, aduce vești bune! El a informat că va aplica pentru a obține fonduri din Programul Operațional Regional (POR) pentru proiectul Parcul Lacul Morii și amenajarea Insulei Lacul Morii, notează observatornews.ro. Investiția se ridică la suma de 30 milioane de euro.

Cum va arăta Parcul Lacul Morii

Ciprian Ciucu a explicat că este un proiet complex și că va fi gata undeva prin vara sau toamna anului 2025. Insula va fi terminată în mare parte la finalul anului 2024. Întreaga investiție va fi de 25 – 30 milioane de euro. Concret, vorbim despre cea mai mare investiție făcută vreodată într-un parc nou din București. Primarul sectorului 6 a explicat că va fi un proiect prioritar. Licitația se va desfășura în două etape.

Te-ar putea interesa și: Percheziții la RAR București. Sute de mașini au trecut de inspecții cu documente false. Poliţia anunţă că va cere reexpertizarea autovehiculelor

„Investiţia, groso-modo, va fi de 25-30 milioane de euro, cea mai mare investiţie într-un nou parc în Bucureti. Fondurile vor veni, în principal, din POR, există fonduri dedicate fix pentru asta, va fi un proiect prioritar.

Urmează cam 2-3 luni de proiectare, echipa care a făcut studiu de fezabilitate va face şi proiectarea. Vom scoate la licitaţie în două etape, prima va dura între 4 şi 6 luni, depinde de contestaţii, deci lucrul efectiv va începe în primăvară, pentru insulă, e estimat la un an de zile. Insula va fi gata pe la finalul lui 2024, sau aproape gata.

Faza doi, parcul liniar, la fel, va fi scos imediat la licitaţie şi, ca să nu fie prea mare deranj în zonă, va începe undeva spre sfârşitul anului viitor şi va fi gata prin vara-toamna lui 2025. Totul va dura aproape 2 ani, nu este un caz superficial”, a afirmat Ciprian Ciucu.

Metapolis Architects Belgia, filiala România, se ocupă de acest proiect. Firma a câștigat proiectul prin intermediul unui concurs de soluții, organizat în 2022 de Primăria Sectorului 6 și OAR.

Mircea Munteanu, unul dintre arhitecții din echipă, a povestit cum va arăta parcul liniar care va înconjura Parcul Lacul Morii, dar și insula de pe lac. Accentul a fost pus pe biodiversitate și pe crearea unor zone care să permită integrarea speciilor din zona lacului. Mircea Munteanu a explicat că varietatea vegetației de toate tipurile este importantă în proiectarea spațiului.

„Ce am făcut deja la faza de concurs, am ancorat zona pentru a creea un proiect într-o viziune mai largă, la scara oraşului, pe lac există zone adiacente cu un rol esenţial în a creea o reţetea de spaţii verzi.

Ne-am bazat pe propunerile de studii făcute deja, dar am mers mai departe, pe inventarierea arborilor, am făcut un studiu dentrologic, un element important este vegetaţia medie şi joasă, nu am vrut doar pajişti.

Am elaborat un studiu de extindere a biodiversităţii în zonă, am integrat rampe pentru amfibieni, insule cu zone de cuibărire pentru păsări, zone care să permită integrarea speciilor locale mai uşor”, a declarat Mircea Munteanu.

Lacul Morii
Lacul Morii

Începând cu zona dinspre Șoseaua Virtuții, vor fi făcute lucrări pe 17 tronsoane. Vegetaţia va permite separarea şoselei de zona propriu-zisă de parc. În zona cu Parcul Crângași, se va face un nou loc de joacă. Se vor construi alei diagonale, care vor permite accesul către baraj, dar și pontoane plutitoare, care vor lua rolul de zone de mers, pentru a evita aglomerația pe aleile înguste.

„Am preferat să existe câteva puncte într-un ritm, decât să creeăm un hotspot care să devină o problemă, dar e necesar să ai de unde să iei o apă.

În zonele cu trepte deja existente încercăm să creeăm spaţii în care să se întâmple lucruri, iar parcul devine mai natural pe măsură ce te plimbi prin el”, a explicat Munteanu.

Mobilierul din zonele de joacă va fi natural, din lemn, adecvat tuturor grupelor de vârstă. Vor exista și terenuri de sport: de baschet, volei pe nisip și pe apă, mese de pingpong, în zonele largi, unde spațiul permite.

„Am preferat să existe câteva puncte într-un ritm, decât să creeăm un hotspot care să devină o problemă, dar e necesar să ai de unde să iei o apă.

În zonele cu trepte deja existente încercăm să creeăm spaţii în care să se întâmple lucruri, iar parcul devine mai natural pe măsură ce te plimbi prin el”, a explicat Munteanu.

Insula va avea zone de acces la mal. Totodată, insula va avea locuri de joacă, puncte sanitare şi pentru salvamar, o fântână arteziană și o zonă de poiană centrală cu foişor, așa cum arată primele informații.

„Dorim să nu mai avem acel perete care fragmentează relaţia cu apa, vom avea o zonă de primire la intrarea pe insulă, alei care coboară la nivelul apei, se va moderniza debarcaderul, unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, pe vest va fi tot un debarcader.

Foişorul va fi renovat, se vor face locuri de joacă, 2 noi pavilioane, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi, un punct sanitar, unul medical, zone de alimentaţie, două zone cu puncte de salvamar, o fântână arteziană”, a mai spus Mircea Munteanu.

Citește și despre: Nicușor Dan vine cu modificări ample a străzilor din București. Ce va fi nou în cele șase sectoare: „Se va interveni pe 78 de artere”