- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep negocierile pentru noua Lege a salarizării pentru profesori. Când va fi finalizată grila de salarizare din Educație

16 Jun, 18:32 • Lupu Alexandra
Trei miniștri se vor afla față în față cu revendicările salariale ale profesorilor. Încep negocierile pentru noua Lege a salarizării din Educație.
Încep negocierile pentru noua Lege a salarizării pentru profesori. Când va fi finalizată grila de salarizare din Educație

Profesorii sunt la un pas să afle ce câștiguri vor avea. Marți, 20 iunie, reprezentanții sindicatelor din învățământ se vor întâlni cu miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor pentru a discuta despre grila de salarizare, care se va regăsi în noua Lege a salarizării din Educație, informează stiripesurse.ro.

Încep negocierile pentru salariile profesorilor

Surse guvernamentale au precizat la finalul întrevederii pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut-o cu sindicaliştii din Educație că încep negocierile pentru grila de salarizare. Aceasta se va aplica în noua Lege a salarizării din învățământ. Primele informații arată că discuțiile încep de marți, de pe data de 20 iunie.

Te-ar putea interesa și: Bugetarii nu au scăpat. Guvernul nu renunță la ideea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. 20.000 de români vor fi afectați

În următoarele două săptămâni, grila de salarizare din Educație va fi finalizată. Ulterior, se va putea lua o decizie politică în această direcție. Așa cum a fost anunțat, un proiect al Legii salarizării unitare urmează să fie finalizat și prezentat pe data de 15 iulie. Alături de premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu sindicaliștii din Educație au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi ministrul Muncii, Marius Budăi.

Greva generală din Educație a luat sfârșit după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în care se menționează că salariul de bază al profesorilor debutanți va fi stabilit în raport cu salariul mediu brut pe economie și care, totodată, va reprezenta 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. În document se mai preciza că prima tranșă din majorare va avea loc de la 1 ianuarie 2024, iar creșterea va fi de 50%, potrivit portalinvatamant.ro.

„Noi am respectat în permanență ce au cerut oamenii. Am fost acuzați că suntem trădători. Nu, noi am luat decizia de suspendare fiind mandatați de liderii sindicali.

Mai sunt oameni nemulțumiți, care consideră că am trădat. Nu am trădat cu absolut nimic”, declară Simion Hancescu, liderul FSLI.

Profesori
Profesori

Sindicaliștii au avertizat că, în cazul în care textul noii legi a salarizării nu se va aplica așa cum este prevăzut în OUG, greva va fi reluată la începutul anului școlar viitor. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul cuprinde, în Anexă, noile grile de salarii de bază pentru funcțiile din Educație.

Totodată, astăzi, 16 iunie, Ligia Deca a semnat ordinul care duce la majorarea sumelor acordate persoanelor care se implică în derularea examenelor și concursurilor naționale. Iată care sunt majorările pentru profesori:

  • Profesorii vor primi 15 lei pentru fiecare lucrare corectată, față de 11 lei pentru fiecare lucrare corectată în 2022, în cadrul Evaluării Naționale a absolvenților clasei a VIII-a 2023;
  • Cadrele didactice vor încasa 18 lei pentru fiecare lucrare corectată, față de 14 lei pentru fiecare lucrare corectată în 2022, în cadrul examenului național de Bacalaureat 2023;
  • Profesorii asistenți la Evaluarea Națională vor primi 145 lei pe zi, față de 110 lei pe zi în 2022;
  • Cadrele didactice care vor asista în cadrul probelor scrise ale examenului de Bacalaureat vor încasa 157 lei pe zi, față de 120 în 2022.

Citește și despre: Mai mulți bani pentru profesorii care corectează lucrările la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Ordinul a fost semnat astăzi. Ce sume vor primi cadrele didactice