- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep programele „Rabla Plus” și „Rabla clasic”. Ce beneficii aduce noul program din 2023

22 Mar, 11:43 • Bumbeneci Diana
Programele „Rabla Plus” și „Rabla clasic” vor fi lansate pe 24 martie. Programele din acest an au ca obiectiv principal eliminarea a 100.000 de mașini vechi.
Încep programele „Rabla Plus” și „Rabla clasic”. Ce beneficii aduce noul program din 2023

„Rabla Plus” și „Rabla clasic” vor fi lansate vineri. Programul „Rabla” va primi 1,5 miliarde de lei de la Ministerul Mediului pentru eliminarea din circulație a cel puțin 100.000 de mașini vechi, anunță ministrul Tanczos Barna.

Mai sunt doar două zile până la debutul programelor Rabla

„Pe 21 aprilie pornește Programul “Rabla Local”. Înainte de această dată se va derula sesiunea de înscriere a autorităților publice locale în program.

Fac un apel către toate UAT-urile, toate primăriile care vor să se înscrie în program, să se grăbească cu adoptarea hotărârilor de Consiliul Local de înscriere în program, imediat după publicarea ghidului în Monitorul Oficial, astfel încât înscrierea să se facă în timp util și pe 21 aprilie să putem lansa programul”, anunță Tanczos Barna.

Programul Rabla în 2022
Programul Rabla în 2022

În luna aprilie va fi lansat programul „Rabla Local”, care va fi derulat în parteneriat cu autoritățile locale. Bugetul acestui program este de 240 de milioane de lei, la care se adaugă încă 20% din partea autorităților locale.

Programul RABLA are la bază acordarea unei tichet în valoare de 7.000 lei pentru o mașină veche casată, sau 10.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate.

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum 155g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se pot folosi maxim 2 tichete RABLA.

Pe lângă suma de 7.000 lei, pentru o mașină veche casată, respectiv 10.000 lei pentru 2 mașini vechi casate, utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri suplimentare în cazul în care se îndeplinesc condițiile de mai jos:

  • un eco-bonus de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară („eco-bonus de vechime”).
  • un eco-bonus de 1.500 lei, pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 g CO2/km în regim WLTP.
  • un eco-bonus de 1.500 lei pentru achiziția unei mașini noi cu sistem GPL/GNC.
  • un eco-bonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Vezi și: Programul Rabla Feroviar! Proiectul inedit ar putea aduce schimbări istorice pentru România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult