- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începând cu 2023, biletele de tren ar putea fi extrem de scumpe. CFR a anunțat de ce va lua această decizie

08 Oct, 22:00 • Bumbeneci Diana
Începând din 2023, călătoria cu trenul ar putea costa și mai mult în țara noastră. Reprezentanții CFR anunță de ce se gândesc să mărească prețurile.
Începând cu 2023, biletele de tren ar putea fi extrem de scumpe. CFR a anunțat de ce va lua această decizie

CFR ar putea majora prețurile biletelor de călătorie, începând cu 2023. Românii care călătoresc adesea cu trenul ar putea fi nevoiți plătească mai mult pe biletele de călătorie, începând cu 2023. Anunțul a fost făcut de CFR Călători, iar decizia va fi luată în cazul în care inflația va crește.

CFR vrea să mărească prețurile și în 2023

La finele acestui an, CFR Călători va analiza rata de inflație și în funcție de schimbările care pot apărea ar putea decide să majoreze prețul biletelor.

Mai mult, managerul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis că se vor înregistra pierderi mari la nivelul companiei până la finalul anului viitor din cauza prețurilor mari la energie electrică și combustibil.

Mai poți citi: Tarom anunță decizii istorice. Zeci de mii de români vor fi afectați

Începând cu 2023, biletele de tren ar putea fi extrem de scumpe. CFR a anunțat de ce va lua această decizie
Începând cu 2023, biletele de tren ar putea fi extrem de scumpe. CFR a anunțat de ce va lua această decizie

„În legislație se spune că majorarea prețurilor este impusă de rata de inflație. După cum vedeți, rata de inflație, am citit astăzi declarația domnului profesor Păun, e posibil să ajungă la sfârșitul anului la 20%.

Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor, depinde de nivelul subvenției, și dacă intrăm tot așa într-o situație cu prețuri necontrolate este posibil să luăm în analiză creșterea. Este o decizie tehnică cuplată cu o decizie politică, dat fiind că majorarea tarifelor se face prin ordin de ministru, ministrul fiind om politic. Noi avem un buget preliminat cu 600 de milioane de lei pierderi tocmai din acest calcul al energiei electrice și al combustibilului. Se fac rectificări bugetare, s-a făcut prima capitalizare la rectificarea de anul acesta în jur de 260 de milioane. Va fi o rectificare probabil și în noiembrie și de aici probabil că vom găsi diferența de bani.

Am cerut prima dată la rectificare 400 de milioane de lei și mi s-au dat 260. Vom cere spre sfârșitul anului în jur de 150- 200 de milioane. Am spus în sală că mai mult ca sigur anul acesta va fi închis cu arierate zero, ceea ce înseamnă că nu vom avea datorii scadente. Asta nu înseamnă că exercițiul financiar va fi pe zero sau pozitiv, din cauza faptului că această capitalizare nu intră în venituri, deci nu poate fi contabilizată”, a precizat directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa.

Reiterăm faptul că în România, CFR a majorat și la începutul lunii iulie 2022 toate biletele de tren, iar majorarea a fost una destul de mare. La acel moment, CFR Călători anunța că măsura este necesară în vederea redresării și echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România având în vedere că prețurile la energie, piese sau combustibil au crescut considerabil.

Ei bine, acum, iată că trebuie să ne așteptăm la noi majorări, în ciuda faptului că trenurile nu oferă nici minimul de confort atunci când vine vorba despre căldură iarna sau aer condiționat vara, au întârzieri și de două ore și din când în când, mai ia foc și câte o locomotivă.

Te-ar mai putea interesa și: Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800.000 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult