- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începutul de weekend vine cu vești bune pentru români! Se schimbă modul de plată a zilelor de concediu și se dau indemnizații. Iată ce prevede legea

26 May, 13:59 • Constantin Cristina
Aceste persoane vor putea beneficia de indemnizații. Mai mult, Codul Muncii va suferi o modificare, mai exact se va schimba modul de plată a zilelor de concediu.
Începutul de weekend vine cu vești bune pentru români! Se schimbă modul de plată a zilelor de concediu și se dau indemnizații. Iată ce prevede legea

Vești grozave pentru o anumită categorie de români! Se oferă indemnizații și se schimbă modul de plată a zilelor de concediu, a informat botoseanul.ro.

Citește și: Se întâmplă de la 1 iunie! Salariile se majorează cu 10% pentru acești români!

Se schimbă modul de plată a zilelor de concedii și se dau indemnizații. Iată ce prevede legea

Este vorba de persoanele care au grijă de alte persoane. Aceste indemnizații se pot acorda în funcție de situație, precum indemnizație de asistent personal, indemnizație pentru îngrijitorul informal, concediu de îngrijitor pentru persoane grav bolnave și de concediu pentru îngrijirea bolnavului de cancer.

De asemenea, Codul Muncii vine cu modificări la model de plată a zilelor de concediu de îngrijitor, potrivit unei noi ordonanțe. Zilele de concediu de îngrijitor vor fi plătite de acum de către angajator. Ordonanța a fost aprobată pe 24 mai și publicată pe 25.

OUG nr. 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Codului Muncii a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii cu trei luni în urmă.

Așadar, noile modificări pun capăt nelămuririlor cu privire la neplata zilelor de concediu de îngrijitor.

„Alineatul (3) al art. 1521 alin (3) se modifică si va avea următorul cuprins:

(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin (1) salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și se constituie vechime în muncă și în specialitate”, prevede noua OUG, care produce deja efecte.

Inspectorii Muncii consideră că acest concediu trebuie să fie plătit. Astfel, concediul se aplică salariaților care oferă servicii de îngrijire personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodăriile cu salariatul.

indemnizații
indemnizații

Această directivă nu spune concret dacă acest tip de concediu este unul plătit sau nu și dă libertate fiecărui stat să ia decizia.

Indemnizația pentru asistentul personal există și este destinată persoanelor care au grijă de alte persoane care suferă de handicap. Mai exact, după cum este definit de Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistent personal al persoanei cu handicap grav este „persoana care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap”.

Potrivit legii, părinții sau, după caz, reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav, persoana sau familia care a primit în plasament un copil cu handicap grav, adulții cu handicap grav ori reprezentanții legali ai acestora, cu excepția celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal și primirea unei indemnizații lunare.

Indemnizația lunară are valoare egală cu cea a salariului net al asistentului personal gradația 0, stabilit potrivit prevederilor legale care reglementează nivelul de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, adică puțin peste 1.500 de lei.

Alte articole: De necrezut! Românii cheltuie peste 1,3 miliarde de euro pe suplimente alimentare. Medicii trag un semnal de alarmă: ”Pot deveni periculoase”