Și în 2025, cireșele nu se remarcă prin dulceață, ci prin prețurile exagerate care le-au făcut din nou vedete în online.
La Timișoara, primele cireșe și-au făcut apariția pe tarabe, dar nu oricine își permite să le cumpere. Eticheta afișează un preț greu de digerat: 200 de lei pentru un kilogram. Iar dacă vrei doar o mostră, există și opțiunea simbolică – o cireșă la 5 lei bucata.
Glumele din online nu au întârziat să apară: internauții vorbesc despre rate la bancă pentru o caserolă de cireșe sau despre „cireșe la bucată, ambalate ca diamantele”. Nu e prima dată când începutul lunii mai vine cu astfel de ironii – e deja o „tradiție digitală”. De vină pentru prețurile uriașe, spun comercianții, este vremea capricioasă care a compromis o mare parte din recoltă.
Fructele apărute momentan în piețe provin în mare parte din Grecia și sunt descrise drept „cărnoase și delicioase”. Cu toate acestea, prețul le face greu accesibile. Comercianții recunosc că oamenii sunt curioși, întreabă, dar cumpără cantități mici, cât să-și potolească pofta – 100, cel mult 200 de grame.
Nici în lunile următoare nu se anunță vești bune. Livezile din România au fost afectate serios de ploile reci și temperaturile scăzute, iar producția este compromisă. În locuri cu tradiție în cultivarea cireșelor, cum e satul Rugi, pomii au înflorit puțin spre deloc – unele livezi au doar câteva flori pe copac.
Problema nu este exclusiv românească. Și alte țări din regiune – Bulgaria, Grecia, Serbia, Turcia – se confruntă cu aceleași provocări: recolte slabe și scumpiri inevitabile. Așadar, anul acesta, pofta de cireșe vine la pachet cu un efort financiar serios. Iar veștile nu sunt mai bune nici pentru lunile de vară, când fructele locale vor rămâne la prețuri ridicate din cauza culturilor afectate.