- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil! Petre Daea nu este de acord cu reducerea consumului de pesticide. „Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere”

25 Apr, 20:36 • Bumbeneci Diana
Ministrul Petre Daea nu este de acord cu reducerea generală a consumului de pesticide. Acesta susține că România nu depășește limitele admise.
Incredibil! Petre Daea nu este de acord cu reducerea consumului de pesticide. „Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere”

Pesticidele nu sunt o problemă în țara noastră! Ministrul Agriculturii consideră că reducerea consumului de pesticide la un nivel proporțional cu nivelul actual de produse de protecție a plantelor utilizat de fiecare stat membru UE va afecta nivelul de producție și ducând la falimentul multor fermierilor. Declarațiile lui Petre Daea au fost făcute azi la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit – AgriFish, de la Luxemburg.

România nu depășește limita consumului de pesticide

În cadrul declarațiilor sale din fața reprezentanților UE, ministrul Petre Daea a făcut referire la documentul „Preocupări legate de proiectul de act normativ privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor şi menţinerea unui nivel adecvat de sănătate a plantelor fitosanitară adecvată în UE”. Este vorba despre proiectul iniţiat de Letonia și susținut de Bulgaria, Cehă, Ungaria, Lituania, Polonia și România.

Vezi și: Petre Daea anunță sprijin pentru români: „Vor veni sume suplimentare”

„Alături de celelalte şapte state semnatare, România se pronunţă pentru menţinerea unei stări fitosanitare adecvate a plantelor şi a produselor vegetale. Scopul esenţial al produselor de protecţie a plantelor este de a menţine un nivel ridicat al producţiilor agricole. România este un exportator important pe pieţele terţe şi are tot interesul ca producţia agricolă naţională să respecte Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare. România este, de asemenea, statul membru cu cea mai mică cantitate de substanţă utilizată la unitatea de suprafaţă. Faţă de media europeană de 2,2 kg/ha, România foloseşte doar 0,64 kg/ha”, a menţionat Petre Daea.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, despre pesticide
Petre Daea, ministrul Agriculturii, despre pesticide

Potrivit ministrului român al agriculturii, o reducere cu 35% ar afecta nivelul de producție al țării noastre, ducând, de asemenea, la falimentul multor fermieri.

Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere, România fiind ţara care nu face exces de consum de pesticide, ci, dimpotrivă, poate fi considerată un reper. De aceea, considerăm că reducerea proporţională nu este o soluţie”, a afirmat Petre Daea.

Alături de multe alte teme abordate în cursul zilei de azi la reuniunea Consiliului AgriFish s-au mai regăsit proiectul de Regulament privind instituirea unui cadru de certificare al UE pentru absorbțiile de dioxid de carbon, stabilirea unor noi niveluri maxime, mai mici, pentru substanțele poli- și perfluoroalchilate (PFAS) în produsele alimentare. De altfel, au fost luate în considerare și o serie de aspecte generale legate de măsurile propuse de Comisia Europeană privind criza provocată de cerealele din Ucraina, o temă pentru care executivul european și-a asumat exclusivitatea asupra unei viitoare informări.

Ai mai putea citi: Dispute pe programul Tomata. În timp ce Petre Daea susține că producţia de roşii a crescut la 760.000 tone, două partide anunță că România a importat roşii de 65 de milioane de euro din Turcia

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult