- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea anunță sprijin pentru români: „Vor veni sume suplimentare”

17 Apr, 10:13 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru fermierii care caută tot mai mult ajutor în această perioadă. Ministrul Daea confirmă un nou ajutor financiar.
Petre Daea anunță sprijin pentru români: „Vor veni sume suplimentare

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că ajutorul primit de fermieri de la Comisia Europeană va fi dublat de la bugetul statului. În acest sens, ar trebui să fie realizat un act normativ, în contextul importului de cereale din Ucraina, anunță Digi24.

Petre Daea confirmă un nou sprijin pentru fermieri

Lucrurile s-au stabilit. Prima tranşă, primul ajutor a venit, ajutorul respectiv l-am dublat cu sume de la bugetul statului, am pus în mişcare actul normativ, actul normativ pentru sprijinul fermierilor pentru stocurile de cereale, de grâu practic, aici ne-am îndreptat. (…) Vor veni sume suplimentare. Nemulţumirea este la toată lumea, nu este numai la fermierii români”, a declarat ministrul Petre Daea, întrebat când soseşte a doua tranşă de despăgubiri pentru fermieri de la Comisia Europeană.

Întrebat și dacă poate pune despre ce sumă este vorba, Petre Daea a răspuns: „Până la această dată există acest sprijin care va fi distribuit la fermierii români în următoarele zile pentru că cunoaştem nivel sumelor respectiv”.

Petre Daea
Petre Daea

Datorită intervenţiei pe care a avut-o preşedintele Klaus Iohannis la Consiliul European, România şi nu numai România, intră într-un sprijin suplimentar cu sume care s-au discutat şi care se prelucrează acum la Comisia Europeană, urmând ca pe baza acelor comunicări pe care le vom primi de la Comisia Europeană să realizăm actul normativ şi noi să fim pregătiţi din acest punct de vedere pentru a veni şi cu sume suplimentare. Alături de acest sprijin concret aşteptăm pe data de 19 este o structură de decizie la nivelul Uniunii Europene prin care se stabilesc regulile juridice cu privire la comerţul care se realizează cu cereale din Ucraina. Din acest punct de vedere am contribuit pe de o parte la promovarea unor soluţii plus discuţiile concrete şi tehnice pe care le-am avut”, a completat ministrul Agriculturii.

Miniştrii Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria au discutat înainte de sărbători în videoconferinţă despre situaţia creată pe pieţele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. A fost convenit ca aceste probleme să nu fie abordate separat, ci în mod unitar de către cele şase state membre, anunţă Ministerul român al Agriculturii.

Te mai poate interesa și: Revoluție în rândul piețarilor din România. Introduc plata cu cardul și scanarea legumelor cu cod QR

De altfel, la începutul lunii aprilie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, în şedinţa de Guvern, că a semnat împreună că omologii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări menţionate.

Este vorba despre o scrisoare prin care propunem un set de măsuri care să reducă dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cerealele din Ucraina şi, desigur, de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor din ţara noastră”, a mai explicat şeful Executivului.

În primă fază, Comisia Europeană anunţase că ar avea în plan să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

În acest sens, reprezentanții Comisiei Europene au propus atunci alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Ai mai putea citi și: Meteo 14 aprilie – 15 mai. Când scăpăm de ploi în România. ANM a actualizat prognoza

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult