- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil! Prețul unui teren arabil în România a depășit Bulgaria, Franța sau Ungaria

21 Dec, 15:44 • Bumbeneci Diana
Prețurile în România au ieșit destul de mult de sub control, mai ales atunci când vine vorba despre terenurile arabile. Un hectar de teren se vinde mai scump în țara noastră, față de Ungaria, Franța sau Bulgaria.
Incredibil! Prețul unui teren arabil în România a depășit Bulgaria, Franța sau Ungaria

Terenul arabil este din ce în ce mai scump, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În România, preţul mediu al unui hectar de teren arabil era anul trecut de 7.601 euro. Este vorba, așadar, despre o creştere faţă de unul de 7.163 de euro în anul 2020, se arată într-un raport publicat miercuri de Eurostat și citat de Agerpres.

Teren mai scump în România, față de Franța, Ungaria sau Bulgaria

Conform datelor analizate de Eurostat, comparativ, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în 2021 era de 6.096 de euro în Bulgaria, 5.940 de euro în Franţa şi 5.187 de euro în Ungaria. Statele în care prețul mediu al unui hectar de teren arabil este mai mic decât în România sunt: Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia şi Croaţia.

Mai mult, potrivit datelor prezentate de sursa citată, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană în anul 2021 varia între 3.661 de euro în Croaţia şi 47.290 de euro în Luxemburg. În acest context, reprezentanții Eurostat au transmis că o astfel de diferență este posibil să fie chiar mai mare deoarece pentru 2021 nu sunt disponibile date pentru toate statele membre, iar în 2020 preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Ţările de Jos a fost de 71.225 de euro.

Calculat la nivel regionaș, cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania, cu o medie de 120.477 de euro pe hectar. De partea cealaltă, cele mai mici preţuri s-au practicat în regiunea Ovre Norrland din Suedia, cu o medie de 1.882 de euro pe hectar, se mai arată în datele publicate de Eurostat.

teren arabil în România
teren arabil în România

Ajungând la cifrele analizate pentru țara noastră, cele mai mari preţuri la terenuri arabile se regăsesc în regiunea Bucureşti-Ilfov – 10.707 euro pentru un hectar, iar cele mai mici în regiunea Nord-Vest – 6.206 euro pentru un hectar. Cu toate acestea însă, este de remarcat faptul că în ambele cazuri, nivelurile de preț sunt mai mici decât în 2020, când în regiunea Bucureşti-Ilfov se înregistrau prețuri de 11.615 euro pentru un hectar, iar în regiunea Nord-Vest se cerea 6.261 de euro pentru un hectar.

Conform datelor Eurostat, preţul mediu al unui hectar de pajişte în 2021 varia între un minim de 1.423 de euro în Bulgaria şi până la 41.930 de euro în Luxemburg, însă în anul 2020, în Ţările de Jos se situa la 59.065 de euro.

Eurostat mai anunță că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigaţii, precum şi de forţele de piaţă ce ţin de cerere şi ofertă.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult