- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Indemnizație de 200 de lei pentru români. Când vor putea angajații să intre în posesia banilor

22 Mar, 21:39 • stefan.vlad
Indemnizație de 200 de lei pentru români. Parlamentul României a aprobat o lege prin care șoferii români de TIR afectați de întârzierea aderării la Spațiul Schengen să primească o indemnizație de hrană de 40 €/zi. Propunerea a venit din partea unor parlamentari liberali, iar vineri a fost aprobată.
Indemnizație de 200 de lei pentru români. Când vor putea angajații să intre în posesia banilor

Indemnizație de 200 de lei pentru români. Legea prevede instituirea unei sume de hrană în vederea compensării efectelor negative asupra activităţii de transport generate de întârzierea aderării la Spaţiul Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Citește și: Indemnizaţia pentru veterani, văduve de război și invalizi a fost majorată cu 13,8%. Alte facilități pe care le primesc beneficiarii acestui tip de indemnizație

Indemnizație de 200 de lei pentru români

Lucrătorii mobili prevăzuţi în Hotărârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier, cu modificările ulterioare, beneficiază, pe lângă prestaţiile suplimentare acordate conform Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, de o indemnizaţie de hrană acordată de angajator pentru salariaţii proprii, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, pentru a compensa efectele negative asupra activităţii economice a sectorului de transporturi generate de întârzierea aderării la Spaţiul Schengen.

Indemnizaţia de hrană prevăzută la alin. (1) se acordă în limita a echivalentului în lei a 40 euro/zi şi este deductibilă fiscal, în condiţiile legii”.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiatorii menționează că „prezenta lege instituie un set de măsuri, cu valoare compensatorie, ca urmare a pierderilor semnificative aferente sectorului de transporturi din România din cauza tergiversării aderării la Spațiul Schengen.

Aici vorbim despre sume netaxabile dacă acestea se încadrează în următoarele plafoane:

în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 4 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 4 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Plafonul aferent valorii a 4 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 4 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare/desfâşurare a activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate;

indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare primite pe perioada deplasării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul desfăşurării activităţii, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliţi potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum şi de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel.

(ii)în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 4 remuneraţii prevăzute în
raportul juridic.

Plafonul aferent valorii a 4 remuneraţii prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 4 remuneraţii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării;„, se arată în proiectul de lege.