- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inedit! O familie de români s-a întors în țară după două decenii în care a lucrat în Italia, pentru a-și deschide o afacere: „Se poate trăi bine și la noi, în România”

22 Apr, 12:57 • Lupu Alexandra
O familie de români a ales să-și facă un rost în țară, după 20 de ani în care a lucrat în Italia. Iată ce afacere și-au deschis oamenii.
Inedit! O familie de români s-a întors în țară după două decenii în care a lucrat în Italia, pentru a-și deschide o afacere: „Se poate trăi bine și la noi, în România”

Florin și Luminița Câcău sunt oamenii care au ales să se întoarcă în țară, după ce au lucrat în Italia. Românii s-au cunoscut și căsătorit în străinătate, acolo unde viața le era stabilită, însă s-au decis să-i acorde țării de proveniență o șansă după două decenii în care au muncit în Italia, relatează stiripesurse.ro.

Cu ce se ocupă românii întorși în țară

Florin și Luminița Câcău sunt oamenii care au dat traiul din străinătate pe viața din România. Românii s-au întors în țară după 20 ani în care au lucrat în Italia și s-au stabilit în județul Satu Mare. Familia a deschis un atelier de decorațiuni în localitatea Gherța Mică, prin care transformă fațadele caselor.

Trendul este la mare căutare printre români, importat din Occident. Afacerea a fost înființată încă din 2018, atunci când s-au decis să se întoarcă în România. Au investit 80.000 de euro în atelierul de decorațiuni, bani strânși pe perioada în care au muncit în Italia. Florin și Luminița afirmă că erau speriați în momentul în care au decis să revină în țara de proveniență, tocmai pentru că au auzit că este greu.

„Eram foarte speriați, auzisem că e foarte greu în România. Mai ales cu birocrația.

Nu știam ce vom întâmpina. În cazul succesului nostru nu cred că este vorba despre noroc, ci mai degrabă despre implicare. Este foarte important să îți dorești”, a explicat Luminița.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Câţi bani câştigă un electrician în România şi cu cât este plătit în străinătate. Este criză de muncitori calificaţi

Florin și Luminița Câcău, familia de români întoarsă în țară
Florin și Luminița Câcău, familia de români întoarsă în țară

Cazul familiei de români care s-a întors în țară după o viață muncită în străinătate nu este unul izolat. În luna ianuarie a acestui an, pe pagina de Facebook, un bărbat a scris că nu știe în ce să investească banii pe care i-a muncit din greu în afara țării, motiv pentru care a cerut mai multe sfaturi și recomandări.

„M-am întors din străinătate după ceva timp și vreau să fac ceva în țara mea, dar nu știu ce, ca să îmi vină un venit lunar. Am undeva la 50.000 € cash.

Am vrut să iau un apartament în Timișoara să îl dau în chirie (era un venit pasiv de 300€ lunar), dar este prea mare investiția și nu se merită, plus că dacă dai de chiriași mai cuminți, te costă reparațiile mai mult decât profitul! Locuiesc în Mehedinți și zona este și săracă, așa că nu știu ce să fac.

Cafenele au toți, dube au toți de transport, chiar nu știu! Salariile la noi în zonă nu sar de 1.500 ron net și te mai și freacă 10 ore/ zi. Poate aveți voi ceva idei!”, a scris românul pe un grup de Facebook.

În secțiunea de comentarii, mai multe persoane i-au dat sfaturi românului care încerca să afle ce poate face cu banii pe care i-a strâns din străinătate. Magazinul online, sală de jocuri sau un restaurant modern sunt doar câteva dintre recomandările pe care le-a primit de la persoanele care au văzut postarea bărbatului.

„Cauta un tip de afacere care ți se potrivește. Vrei ceva online? Magazin online, lucreaza cu distribuitori internaționali, angajează o echipa de marketing buna. (Este doar un exemplu). Vrei ceva fizic? Aici sunt mai multe.

Precum sala de jocuri (cu contract de colaborare) intr-un oras mare, un restaurant modern si cu mancare buna intr-o zona noua dezvoltată (in Timisoara sunt multe zone unde ar prinde bine), poti lua de exemplu o Franciza Rompetrol (asta ar fi cam cea mai low risk), iti poti face o firma de constructii (cu un excavator si cativa angajati poti fi subcontractat de alte firme pentru canalizări de exemplu).

Ti-am dat doar câteva exemple. Succesul tau poate varia in functie de ce știi să faci, ce relații ai etc. Eu unul nu ți-aș sugera să pui la bătaie mulți bani pentru că neavând experiență în afaceri ai șanse să eșuezi și să pierzi banii munciți în câțiva ani.Scrie-mi daca vrei să discutăm, te pot ajuta cu mai multe sfaturi”, a fost unul din sfaturi.

Vezi și: Companiile românești se sting unele după altele. „Nu pot rezista! Preţul energiei ne sufocă afacerea”