- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația își spune cuvântul în România! 7 din 10 cetățeni stau cu grija banilor. Riscurile de care se teme întreaga populație

10 Jul, 16:53 • Constantin Cristina
7 din 10 români se tem de o posibilă criză economică! România este tot mai afectată de inflația care pune stăpânire pe banii cetățenilor. Iată ce riscuri reprezintă situația.
Inflația își spune cuvântul în România! 7 din 10 cetățeni stau cu grija banilor. Riscurile de care se teme întreaga populație

Inflația își pune amprenta pe România! Cetățenii se simt tot mai nesiguri și presați în privința situației financiare, a informat ziare.com.

Astfel, 7 din 10 români sunt îngrijorați de o posibilă criză economică care le-ar putea influența situația financiară, potrivit celei mai recente ediții a Barometrului UNSAR- IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor.

Citește și: Viciile românilor aduc și mai mulți bani la buget. Noi scumpiri, de la 1 septembrie, la țigări, alcool și sucuri cu zahăr

Inflația își spune cuvântul în România! 7 din 10 cetățeni stau cu grija banilor. Riscurile de care se teme întreaga populație

Riscurile majore de care se tem românii sunt inflația care continuă să crească într-un ritm alarmant, dar și războiul din Ucraina.

„Pe măsură ce înaintează în vârstă, participanţii la cercetare exprimă mai multe îngrijorări cu privire la evenimente care ţin de mediul înconjurător (fenomene meteo, dezastre naturale)”, susţin autorii sondajului.

Evoluția galopantă a inflației a afectat peste jumătate din intervievați, arată sondajul. Însă, cei mai afectați de această situație sunt respondenții cei mai în vârstă, cu pensii destul de mici, care locuiesc în mediul rural.

Inflația
Inflația

Mai mult de o treime dintre intervievați declară că veniturile le-au crescut în ultimul an, iar proporția este în urcare cu 10 pp față de 2022. Respondenții cu nivel înalt de educație şi cei care locuiesc în mediul urban declară acest lucru în proporții mai mari. În schimb, nu există diferențe față de valul anterior al cercetării cu privire la economisire.

Patru din zece români cred că vor economisi mai mult în următorul an şi cei mai mulți declară că şi-ar plasa economiile în depozite bancare. Investițiile în imobiliare sunt cea de-a doua variantă pe care peste un sfert dintre ei ar alege-o, urmată de investiția într-o asigurare de viață.

„Într-o perioadă marcată de impredictibilitate, în care fiecare dintre noi caută stabilitate financiară şi siguranţă, asigurările reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a dezechilibrelor financiare pe care le poate întâmpina o familie, dar şi o cale către un viitor mai bine protejat financiar. Asigurările oferă o soluţie rapidă şi eficientă pentru protejarea a tot ceea ce am construit şi pentru siguranţa noastră şi a celor dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Sondajul UNSAR – IRES a fost realizat în mai – iunie 2023, pe un eșantion format din 1.015 respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-50 de ani.

Alte articole: Scumpiri masive din septembrie! Guvernul a anunțat categoria de produse pentru care românii vor scoate din buzunar sume record