- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Viciile românilor aduc și mai mulți bani la buget. Noi scumpiri, de la 1 septembrie, la țigări, alcool și sucuri cu zahăr

08 Jul, 21:29 • Stefan Simion
Viciile românilor sunt o bună sursă de bani. Guvernul caută tot mai multe soluții pentru a crește încasările la bugetul de stat, astfel încât gaura de la buget să fie acoperită în cel mai scurt timp cu putință. Cea mai recentă măsură vizează creșterea accizelor la țigări, alcool și sucuri cu zahăr de la 1 septembrie.
Viciile românilor aduc și mai mulți bani la buget. Noi scumpiri, de la 1 septembrie, la țigări, alcool și sucuri cu zahăr

Viciile românilor vor fi taxate încă o dată în acest an, după ce prețul țigărilor a suferit deja două majorări – una la 1 aprilie, o a doua pe 3 iulie, iar prețul băuturilor alcoolice a fost majorat la 1 ianuarie 2023. De la 1 septembrie, țigările, alcoolul și băuturile care conțin zahăr se vor scumpi din nou. Și nu doar viciile vor fi taxate suplimentar. Tot din toamnă, am putea ajunge să plătim mai mult pentru vacanțe sau mesele la restaurant.

Viciile românilor, taxate suplimentar de la 1 septembrie

În România, ţigările sunt de patru ori mai scumpe ca în Luxemburg și de două ori mai scumpe față de Germania, Italia, Spania, Olanda raportat la puterea de cumpărare. JTI atrage atenția asupra faptului că majorarea accizelor la țigarete va determina o creștere abruptă a pieței negre, în condițiile în care raportat la puterea de cumpărare, un pachet de țigarete costă în România de patru ori mai mult decât în Luxemburg și dublu față de Germania, Italia, Spania, Olanda.

Citeste si Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază, criticată de proprietarii magazinelor de cartier: „Nu au cum să scadă, dau faliment unul după altul”

În țara noastră, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 23% sub media europeană, conform ultimelor date Eurostat. La noi, ponderea prețului unui pachet de țigarete în venitul mediu zilnic disponibil este de 20%, aproape cât ponderea din Irlanda, unde sunt cele mai scumpe țigări și mai mare decât cea din Franța, aceste două țări înregistrând cele mai mari accize la țigarete. În Germania, procentul este mult sub cel din România – 9,3%, Polonia – 12,3%, Ungaria 17,7%. Cu alte cuvinte, un român poate cumpăra zilnic cinci pachete de țigări, un neamț– aproape 11 pachete, un italian – 10, un spaniol – 9, iar un luxemburghez – peste 20.

Se scumpește masa la restaurant

Începând cu 1 septembrie, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. De asemenea, TVA-ul din HORECA ar putea ajunge la 19% de la 9% cât este în prezent, ceea ce va duce inevitabil la creșterea prețurilor din acest sector. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei.

Și sectoare precum agricultura și construcțiile ar putea fi afectate de scumpiri în această toamnă, cei care lucrează în aceste domenii urmând să plătească 10% mai mult contribuția pentru sănătate.

Se ieftinesc alimentele de bază. Adaosul comercial nu ar trebui să depășească 70%

Vestea bună este, însă, că Guvernul va interzice marilor magazine să crească adaosul comercial pe o perioadă de șase luni.

Pe lista cu alimentele care vor costa mai puțin se regăsesc: pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, unele legume și fructele proaspete.

Citeste si El este bărbatul care a primit o amendă de 11.000 de dolari atunci când i s-au numărat țigările la locul de muncă. Motivul incredibil pentru care a fost „pedepsit” pentru că a fumat

Pentru început, plafonarea adaosului comercial s-ar putea face voluntar de către retaileri pentru o perioadă de trei luni, iar apoi perioada ar putea fi prelungită.

Potrivit unor surse, Executivul exclude varianta ca adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază să depășească 70%. De altfel, nici producătorii nu vor avea un prag al adaosului comercial de 45%.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult