- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Infractorii cibernetici iau cu asalt utilizatorii WhatsApp! Cum vă puteți feri de astfel de probleme

15 Dec, 22:18 • Fundeanu Madalina
Un nou val de tentative de fraudă pe WhatsApp! Utilizatorii sunt atenționați să nu își ofere datele personale!
Infractorii cibernetici iau cu asalt utilizatorii WhatsApp! Cum vă puteți feri de astfel de probleme

Utilizatorii aplicației de mesagerie WhatsApp primesc, în ultimele zile, din ce în ce mai multe mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți. Polițiștii de la Securitate Cibernetică îi avertizează pe români că riscă să cadă în plasa escrocilor, conform celor transmise de Antena 3 CNN.

Val de tentative de fraudă pe WhatsApp. Utilizatorii sunt atenționați

În mesajele primite de utilizatori pe WhatsApp, aceștia sunt direcționați spre canale de Telegram, unde hackerii încearcă să extragă date sensibile de la ei.

„În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a primit numeroase notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la recepţionarea unor mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuţi pe WhatsApp. Mesajele erau de obicei formulate în limba engleză sau în limba română”, a precizat, vineri, DNSC.

În aceste mesaje, infractorii cibernetici încearcă să-i convingă pe oamenii care folosesc WhatsApp să aprecieze anumite postări pe social media, promițându-le bani dacă fac asta.

„Pentru a-i convinge de legitimitatea acestei şanse de a face rapid bani, după trimiterea dovezilor, atacatorii transmiteau în conturile interlocutorilor care au completat acestă sarcină o anumită sumă de bani.

Însă, pentru a obţine banii corespondenţi task-ului prestat, erai redirecţionat către un canal de Telegram pentru a menţiona un cod care ar fi validat faptul că ai dus la îndeplinire sarcina.

Mai departe, mulţumiţi de faptul că executând o acţiune simplă au generat sume cuprinse între 10 şi 50 ron, de la caz la caz, în câteva minute, potenţialele victime sunt încurajate să investească la rândul lor bani pe platforme care le-ar aduce oportunitatea de a câştiga şi mai mulţi bani”, explică DNSC.

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru utilizatorii WhatsApp! Funcția care schimbă radical transferul foto și video pe telefoanele iOS

WhatsApp
WhatsApp

Pe Telegram, utilizatorii vor da peste „specialiști” în investiții, care au scopul să obțină sume mai mari de la oamenii păcăliți.

„Folosindu-se de tehnici de inginerie socială, aceşti aşa-zis specialişti care de fapt sunt infractori cibernetici au ca obiectiv extragerea de la potenţialele victime a unor date sensibile (personale, de autentificare, dar şi financiare) dar şi sume importante de bani sub pretextul acestor ‘investiţii’ generatoare de profit pe termen scurt.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că grupurile de Telegram către care sunt trimise potenţialele victime au adunat deja audiente considerabile, unul dintre ele bifând 5.000 de abonaţi, iar celălalt peste 10.000!

Pe acel grup, există multiple dovezi fabricate de atacatori pentru a convinge utilizatorii să investească mai departe sume cât mai mari de bani, pentru a obţine un profit şi mai consistent”, mai precizează DNSC.

Recomandările DNSC:

  • Fiţi vigilenţi atunci când navigaţi în mediul online şi gândiţi logic, în special atunci când întâlniţi o ofertă mult prea bună ca să fie reală.
  • Fiţi suspicioşi atunci când primiţi astfel de oportunităţi rapide de câştig, mai ales când vin prin mesaje nesolicitate, de la conturi necunoscute.
  • Verificaţi informaţii legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ”oferte”.
  • Analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online şi evitaţi astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderaţi la programe false de investiţii. Atenţie deopotrivă la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuaţi o acţiune rapid sau care anunţă disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori.
  • Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate, care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire sau de economisire, dacă acestea conţin astfel de resurse, dar şi instalarea de aplicaţii sau programe la cerere.
  • Nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • În cazul în care aţi introdus date financiare, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la [email protected]) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau [email protected]).

Vezi și: Veste bună pentru pasagerii aerieni. Compania care va oferi acces gratuit la WhatsApp în timpul zborului, din ianuarie 2024