Seceta și înghețul târziu din primăvară au compromis masiv producția de nuci din România. În județul Gorj, recolta din 2025 este estimată la doar 30-40% din nivelul anului trecut, ceea ce ar putea duce la scumpiri accentuate în toamnă și iarnă. Efectele se vor resimți inclusiv asupra dulciurilor tradiționale, precum cozonacul.
„Producția, după ultimele estimări la nuci, este la 30-40% față de anul trecut. Oamenii spun că înghețul târziu din primăvară și seceta din vară au afectat pomii”, a declarat Valentin Priporeanu, director Direcția Agricolă Gorj, pentru Digi24.
Citește și: Retailerii, împotriva plafonării adaosului la alimente. Vor să respecte decizia Guvernului Bolojan
În 2024, recolta fusese deja înjumătățită față de anul precedent, astfel că piața resimte al doilea an consecutiv de declin.
Pe tarabele piețelor se mai găsește încă miez de nucă din stocurile anului trecut, la un preț mediu de 50 de lei kilogramul. Însă odată cu epuizarea acestora, specialiștii se așteaptă la creșteri rapide de preț.
Pentru gospodine, consecințele sunt clare: „Cu rahat, cu altele. Mai avem rezervă de anul trecut”, a spus o localnică din Gorj întrebată cum va pregăti cozonacul de Crăciun fără nucă.
Probleme sunt raportate și în județul Mureș, unde anumite soiuri aduse din Republica Moldova nu au rodit în proporție de până la 80%, potrivit producătorilor.
În acest an, România își va pierde probabil titlul de cel mai mare producător de nuci în Uniunea Europeană, câștigat în 2023.