- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 10% în primul trimestru al anului. La polul opus, înmatriculările celor second-hand au crescut cu 10%

02 Apr, 12:19 • Fundeanu Madalina
Înmatriculările mașinilor noi și second hand în primul trimestru al anului. ACAROM și DRPCIV au publicat datele oficiale.
Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 10% în primul trimestru al anului. La polul opus, înmatriculările celor second-hand au crescut cu 10%

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 10% în primele trei luni ale anului, în timp ce înmatriculările de mașini second-hand au crescut cu aproape același procent, arată datele transmise marți de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și de Direcția Generală Permise Conducere și Înmatriculări (DRPCIV), conform Economedia.

Înmatriculările mașinilor noi și second hand în primul trimestru al anului

Prin urmare, pe primele trei luni din 2024, înmatriculările de autoturisme noi au atins valoarea de 33.228 unități, în scădere cu 10,11% față de perioada similară din 2023, respectiv 36.966 unități.

Clasamentul pe mărci autoturisme noi, primele 3 luni din 2024:

  • DACIA = 9.692 unități
  • TOYOTA = 2.614 unități
  • SKODA = 2.443 unități
  • HYUNDAI = 1.989 unități
  • RENAULT = 1.897 unități
  • VOLKSWAGEN = 1.882 unități
  • MERCEDES = 1.400 unități
  • FORD = 1.255 unități
  • TESLA = 1.020 unități
  • KIA = 994 unități

Pe primele trei luni din 2024, înmatriculările de autoturisme second hand înmatriculate pentru prima oară în România au ajuns la valoarea de 84.135 unități, în creștere cu 9,88% față de perioada similară din 2023, respectiv 76.577 unități.

Citește și: 2 milioane de maşini ale unui celebru brand, rechemate în service pentru remedierea unei defecţiuni. Pericol major de incendiu la bord

înmatriculări auto
înmatriculări auto

În martie, înmatriculările de autoturisme noi în România au scăzut cu -25,26% față de martie 2023, atingând un volum de 9.156 unități.

Tot în luna martie, volumul înmatriculărilor de autoturisme second hand înmatriculate a atins cifra de 27.499 unități, o scădere de 1,9% față de martie 2023.

Înmatricularea auto se va putea face online

Şoferii români îşi vor putea înmatricula online maşinile, printr-o aplicaţie, după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede acest lucru. Proiectul adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis şi va intra în vigoare după promulgare şi după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de lege, cetăţenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul din circulaţie vor putea face acest lucru fără să se mai deplaseze la un sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV).

Astfel, înmatricularea auto online va putea fi făcută printr-o aplicaţie administrată de DRPCIV şi va permite românilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale.

Vezi și: Tot mai mulți șoferi renunță la mașinile electrice și se întorc la cele diesel: „Nu puteam parcurge decât aproximativ 5 kilometri pentru fiecare încărcare”: