- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Înmatriculările mașinilor second-hand, în scădere! Clasamentul mărcilor de autoturisme noi preferate de români. Dacia este pe primul loc

03 May, 22:00 • Lupu Alexandra
Cererea pentru mașinile second-hand este într-o scădere continuă. Iată ce autoturisme noi preferă românii.
Înmatriculările mașinilor second-hand, în scădere! Clasamentul mărcilor de autoturisme noi preferate de români. Dacia este pe primul loc

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) arată că cererile pentru înmatricularea mașinilor second-hand sunt în scădere cu 14.4% în primele patru luni din 2023, în comparație cu perioada similară de anul trecut. Mai mult decât atât, a apărut clasamentul care arată care sunt autoturismele noi preferate de români, relatează ziare.com.

Ce mașini noi preferă românii

Primele informații prezentate de DRPCIV arată că cererea pentru mașinile second-hand este în scădere cu 14.4% în primele patru luni din 2023, față de perioada similară din 2022. Concret, doar 21.846 autoturisme din această categorie au fost înmatriculate. Acest lucru se întâmplă pentru prima oară în România.

Totodată, același tip de înmatriculări a ajuns la 98.453 de exemplare în intervalul ianuarie – aprilie 2023. Scăderea este de 6.5% față de perioada similară din 2022, atunci când erau înregistrate 105.323 unități.

Citește și despre: Mașinile care vin pe bucăți la livrare! O firmă care produce autoturisme a ales o metodă mai puțin întâlnită pentru livrare. În ce țară se întâmplă asta

În ceea ce privește înmatriculările mașinilor noi, se pare că numărul a crescut cu 25% în primele patru luni din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Mai mult decât atât, la jumătatea lunii aprilie 2023, numărul de cereri pentru înmatricularea autoturismelor noi s-a majorat cu 16.48%, în comparație cu luna similară din anul anterior, ajungând la 9.865 de unități.

Mașini
Mașini

Datele prezentate de DRPCIV arată care sunt mărcile de autoturisme noi preferate de români în primele patru luni din 2023. Dacia ocupă primul loc pe listă, fiind înmatriculate 16.476 unități. Clasamentul este continuat de Renault (3.865 unități), Hyundai (3.201), Skoda (3.013), Toyota (2.837), Volkswagen (2.705), Ford (2.246), Mercedes (1.705), BMW (1.563) și Suzuki (1.249).

Nu este de mirare că a scăzut interesul față de mașinile second-hand. În urmă cu puțin timp, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) în cadrul ANAF au atras atenția că autoturismele din această categorie pot ascunde mai multe probleme decât cele tehnice, astfel, românii ar putea ajunge să plătească pentru reparații suma dublă față de cea achitată pentru cumpărarea mașinii.

Inspectorii au efectuat mai multe verificări la nivelul autoturismelor second-hand, atunci când au putut constata că multe dintre ele erau recondiționate de firme „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria. ANAF a sfătuit la acel moment românii să verifice și să analizeze cu mare atenție o mașină înainte să o cumpere.

Te-ar putea interesa și: Descoperirea inspectorilor ANAF: Mașinile de lux second hand sunt aduse în România prin „firme fantomă”. Au fost confiscate 78 autoturisme