- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Descoperirea inspectorilor ANAF: Mașinile de lux second hand sunt aduse în România prin „firme fantomă”. Au fost confiscate 78 autoturisme

21 Mar, 21:51 • Lupu Alexandra
Mașinile de lux second hand din România sunt aduse prin intermediul unor „firme fantomă”. Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF transmit într-un comunicat că monitorizează intensiv achizițiile intracomunitare care vor fi realizate în cele ce urmează.
Descoperirea inspectorilor ANAF: Mașinile de lux second hand sunt aduse în România prin „firme fantomă”. Au fost confiscate 78 autoturisme

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF sunt cu ochii pe achizițiile intracomunitare de mașini de lux rulate. Ultimele informații arată că autoturismele second hand sunt aduse în România cu ajutorul unor „firme fantomă”, așa cum anunță ziare.com. Reprezentanții au confiscat 78 autovehicule până la ora actuală și continuă activitatea de monitorizare.

Cum sunt aduse mașinile de lux în România

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au început monitorizarea achizițiilor intracomunitare de mașini de lux rulate, așa cum se precizează într-un comunicat al instituției. Potrivit primelor date, reprezentanții au verificat mai multe autovehicule cu numere temporare din alte state (37) și platforme de transport (67) la punctele de trecere a frontierei cu Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad.

Inspectorii au confiscat 78 mașini de lux rulate, care urmau să tranziteze România pentru a ajunge în Bulgaria sau care erau refacturate de „firme fantome” din Italia, Ungaria sau Slovacia. Pentru a preveni și combate riscul fiscal al descărcării și valorizării acelor autoturisme, reprezentanții au verificat atât furnizorii și beneficiarii, cât și traseul.

Transportatorii au fost informați că descărcarea se va face în România doar sub supravegherea inspectorilor antifraudă fiscală. În statul român au fost identificate 78 firme din alte state membre UE, care au prejudiciat bugetul cu aproximativ 16 milioane de euro, având în vedere că erau interpuse în achiziții intracomunitare de mașini rulate.

Citește și: Modificări majore privind popririle bancare! Vești bune pentru cei care au datorii la ANAF

Inspectorii ANAF au descoperit cum se aduc mașinile de lux second hand în România
Inspectorii ANAF au descoperit cum se aduc mașinile de lux second hand în România

Inspectorii ANAF recomandă analizarea cu atenție a acestor investiții, luând în considerare că 95% dintre ele sunt făcute prin intermediul unei „firme fantomă”, interpuse în cele mai multe cazuri din Slovacia sau Bulgaria. În acest fel, este prevenită pierderea sumelor oferite la achiziționarea de mașini de lux second hand provenite din Franța sau Germania, efectuate prin platformele online de vânzare.

„Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării şi valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii şi beneficiarii reali, cât şi traseul transportului, iar transportatorii au fost înştiinţaţi că trebuie să descarce în România doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR şi Eurofisc, din platformele de anunţuri online şi din petiţii sau sesizări.

În contextul intensificării verificărilor comerţului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea şi împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro”, transmite ANAF.

Te-ar putea interesa și: Apartamentul lui Ioan Becali este scos la licitație de ANAF. Prețul de pornire este de peste 1 milion de lei. Locuința este poziționată în centrul Capitalei