- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS anunță o creştere cu 11,4%, în primele 7 luni a cantităţii de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o

14 Sep, 11:53 • Bumbeneci Diana
Vânzarea laptelui de vacă a mers destul de bine în primele șapte luni ale acestui an.
INS anunță o creştere cu 11,4%, în primele 7 luni a cantităţii de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o

Cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 11,4%, în primele şapte luni ale anului, comparativ cu datele consemnate în aceeaşi perioadă din 2022, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creștere majoră a producției de lapte

La sfârşitul lunii iulie 2023, cea mai mare creştere a producţiei a fost observată la smântâna de consum (+1,4%), însă producţia de lapte acru (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a scăzut cel mai mult (- 8%). Din ianuarie până în iulie, numărul importurilor de lapte crud a scăzut cu 36,5% față de aceeași perioadă din 2022.

Informațiile de la INS sugerează că, comparativ cu iulie 2022, în iulie 2023, unitățile de procesare aveau un procent mai mare de lapte de vacă, care a fost cauzat în primul rând de o creștere a producției de unt.

Cu toate acestea, producția de brânză a scăzut cu 5,3%. În plus, cantitatea de lapte crud importată de unitățile de procesare a scăzut cu 20,1% în luna iulie a acestui an față de luna precedentă.

Datele INS arată că, în iulie 2023 vs iunie 2023, s-a înregistrat o scădere cu 5,9% a cantităţii de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o de la exploataţiile agricole.

Lapte
Lapte

În ansamblu, producția de brânză a scăzut cel mai mult (-15%). În schimb, producția de lapte acru (iaurt, lapte de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) a avut cea mai mare creștere, de 6%.

În iulie 2023, volumul de lapte crud importat de unitățile care îl prelucrează a crescut cu 35,3%, față de luna anterioară a aceluiași an.

Vezi și: Program lapte și corn 2023-2024. Buget de 742,6 milioane lei pentru elevii români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult