- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inspectorii ANPC nu mai au voie să filmeze în timpul controalelor. Decizie oficială! Ce se va întâmpla cu înregistrările făcute

06 Jul, 16:51 • Lupu Alexandra
Autoritatea pentru Date Personale a decis. ANPC nu mai are voie să filmeze în timpul controalelor.
Inspectorii ANPC nu mai au voie să filmeze în timpul controalelor. Decizie oficială! Ce se va întâmpla cu înregistrările făcute

Lovitură dură pentru ANPC! Autoritatea pentru Date Personale a luat o decizie fără precedent: inspectorii nu mai au voie să folosească camere video în timpul controalelor, informează economedia.ro. Primele informații arată că erau filmate multe persoane fără acordula acestora, în timpul verificărilor efectuate de comisari.

ANPC nu mai are voie să filmeze în timpul controalelor

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat cu avertisment Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Comisarii foloseau camere video portabile în timpul verificărilor, iar legea nu le permite acest lucru.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbări majore în Codul Penal! Persoanele care nu respectă această regulă riscă 3 ani de închisoare

Investigația a fost finalizată în cursul lunii iunie. Autoritatea pentru Date Personale a fost sesizată în mai multe cazuri în care ANPC încalcă legislația privind protecția datelor, având în vedere că prelucrează date cu caracter personal prin folosirea de dispozitive de tip body camera „atribuite comisarilor cu atribuții de control în vederea utilizării în toate acțiunile de control”.

Autoritatea a mai fost avertizată că „de mai bine de 6 luni comisari din ANPC înregistrează controale și surprind în aceste imagini, fără niciun acord și fără nicio supraveghere, nu doar colegi, angajați sau reprezentanți ai unor operatori economici, ci și o mulțime de persoane private, copii sau adulți, în magazine, la piscine, în restaurant, la bar sau la salon”.

ANPC
ANPC

În cadrul investigației s-a constatat că ANPC prelucrează date cu caracter personal obținute prin dispozitive de tip Body Camera începând cu luna mai 2023, cu scopul preconstituirii de probe în legătură cu acțiunile de control. ANSPDCP precizează că „operatorul nu a putut dovedi faptul că prelucrarea efectuată cu mijloace de tip Body Camera are un temei în dreptul intern aplicabil acestuia. Nu s-a constatat existența vreunei dispoziții legale exprese care să prevadă utilizarea camerelor portabile de tip Body Cam, cu funcție de înregistrare audio – video, în activitatea ANPC, raportat la atribuțiile specifice ale acesteia”.

ANSPDCP a constatat că prelucrarea datelor cu caracter personal (nume, prenume, funcție / calitate, imagine, voce, comportament) s-a efectuat fără să existe o obligație legală a operatorului și fără îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public. Pe lângă sancțiunea cu avertisment, ANSPDCP a aplicat și o măsură corectivă, dispunând că operatorul ANPC trebuie să înceteze orice operațiune sau set de operațiuni de prelucrare de date cu caracter personal, realizate prin intermediul dispozitivelor portabile de tip Body Cam cu funcție de înregistrare audio – video. Totodată, ANPC trebuie să șteargă datele cu caracter personal din sistemul de evidență constituit ca urmare a folosirii unor astfel de dispozitive.

Vezi și: Toţi românii care stau la bloc trebuie să ştie asta. Este strict interzis, amenzile încep de la 2500 de lei