- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în Codul Penal! Persoanele care nu respectă această regulă riscă 3 ani de închisoare

17 May, 22:27 • Constantin Cristina
Se schimbă Codul Penal! Ce nu trebuie să facă românii dacă nu vor să intre la închisoare pentru trei ani. Parlamentul a adoptat o propunere legislativă.
Schimbări majore în Codul Penal! Persoanele care nu respectă această regulă riscă 3 ani de închisoare

Codul penal suferă modificări majore! Parlamentul a adoptat azi, 17 mai 2023, o propunere legislativă care îi incriminează pe cei care publică fotografii intime cu alte persoane în scopul răzbunării, a informat capital.ro.

Citește și: Codul Penal, modificat din nou în 2023! Închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice

Schimbări majore în Codul Penal! Persoanele care nu respectă această regulă riscă 3 ani de închisoare

Persoanele care încalcă această regulă riscă să primească până la trei ani de închisoare.

„La patru ani de la depunere, Parlamentul a aprobat proiectul USR care vine să acopere un vid legislativ din Codul penal. Este vorba de incriminarea unei fapte care a luat amploare mai ales în ultimii 10-15 ani. Nu puține au fost cazurile în care partenerii își fac unul altuia, în viața de cuplu, fotografii și filmări inadecvate publicării și, ulterior, la despărțire, materialele sunt postate pe internet, în scop de răzbunare.

Efectele unei asemenea fapte pot fi foarte grave, de la afectarea reputației victimei pe termen lung la pierderea locului de muncă sau chiar hărțuirea de către persoane străine. În prezent, singura soluție o constituie procesul civil, dar știm că, în civil, daunele morale se acordă destul de greu în România și sunt, adesea, insuficiente pentru acoperirea prejudiciului, așa că se impunea modificarea legii penale”, a declarat deputatul USR Mihai Badea.

modificări Cod Penal
modificări Cod Penal

Așadar, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să-i provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere imaginii sale va fi incriminată de Noul Cod Penal și se va pedepsi cu închisoarea de până la 3 ani.

Inițial, Codul Penal incrimina la art 226 Violarea vieții private, astfel:

„Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependința ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”, prevedea Codul Penal.

Alte articole: Cod rutier 2023. Care este alcoolemia de la care conducătorii auto se pot alege cu dosar penal