- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Institutul Național pentru Fizica Pământului dă alerta în România, după cele 540 de cutremure din ultimele zile. „Nu excludem și posibile replici mai puternice”

17 Feb, 21:21 • Bumbeneci Diana
Institutul pentru Fizica Pământului dă alerta în România. Peste 500 de cutremure au avut loc în Gorj.
Institutul Național pentru Fizica Pământului dă alerta în România, după cele 540 de cutremure din ultimele zile. „Nu excludem și posibile replici mai puternice”

România este zguduită, de la o oră la alta, de tot mai multe mișcări tectonice ale pământului. Activitatea seismică din judeţul Gorj este și acum una destul de intensă, se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal şi va continua timp de aproximativ o lună, anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Există riscul unui cutremur mai mare în România

Seismul care a avut loc vineri la ora 11:11, de magnitudine 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 pe scara Richter din data de 14 februarie. Din acest motiv, seismologii se tem că vor mai urma și astfel de replici.

Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului (vineri, n.r.), au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML, respectiv: 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km; 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km; 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km.

Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km”, se arată într-un comunicat al INCDFP.

Vezi și: România, amenințată la fiecare oră de noi cutremure! Seismul din14 februarie a produs până în prezent 315 replici

cutremur
cutremur

540 de replici în doar câteva zile

Conform sursei citate anterior, în continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie. Până în prezent sunt raportate nu mai puțin de 540 de replici.

„Menţionăm că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă în funcţie de magnitudinea şi adâncimea producerii acestora pot fi resimţite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, se precizează în comunicatul citat.

Conform reprezentanților Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, toate noile echipamente instalate zilele anterioare în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale. Acestea raportează permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP.

„Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie. Monitorizăm în continuare atent desfăşurarea evenimentelor din zonă şi vom reveni cu informaţii noi când sunt disponibile”, se mai arată în documentul publicat de institutul de specialitate. Cutremurul din data de 14 februarie din Gorj a fost cel mai mare din această zonă.

Te mai poate interesa pe marginea acestui subiect: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult