- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Introducerea impozitării suplimentare, la un pas de aplicare! 81.000 de români au venituri lunare de peste 25.000 de lei

27 Apr, 09:45 • Constantin Cristina
Măsura impozitării suplimentare nu aduce niciun beneficiu în bugetul statului, dar apare un semnal pentru aplicarea măsurii.
Introducerea impozitării suplimentare, la un pas de aplicare! 81.000 de români au venituri lunare de peste 25.000 de lei

Măsura impozitării suplimentare este la un pas de aplicare, însă nu influențează cu nimic bugetul statului cu acest nou impozit. Finanțele au găsit 81.000 de români cu salarii lunare de peste 25.000 de lei, zece mii în Armată, Poliție, Justiție, a anunțat Profit.ro.

Citește și: Iohannis dă de pământ cu schimbările din grila salarizării. „Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul”

Introducerea impozitării suplimentare, la un pas de aplicare

Salariile gigantice provin și din sporuri și indemnizații de la stat și de la privat. Guvernul a pregătit un calcul în contextul noului impozit, măsura fiind promisă că se va aplica doar pentru angajații de la stat.

O corelare cu date transmise de către Inspecția Muncii, care arată că la nivelul economiei sunt în total, stat și privat, 42.315 contracte de muncă cu salariu de peste 25.000 de lei pe lună, din care numai 2.300 la stat, sugerează că foarte multe astfel de venituri mari apar în bazele de date ale ANAF și Ministerului Finanțelor, dar nu și în Revisal, la Inspecția Muncii.

În Revisal nu sunt incluși și militarii, structuri ale MAI, SRI, SIE, STS, SPP, parlamentarii, demnitarii, primarii și magistrații.

Ministerul Finanțelor ia în considerare aplicare unei cote de impozit de 16% pentru veniturile încasate de la stat și care depășesc 25.000 de lei pe lună, iar sumele până în 25.000 de lei ar rămâne impozitul de 10%.

„La ANAF, prin formularul fiscal D112, sunt declarate veniturile de natură salarială, inclusiv sporuri sau indemnizații obținute din participarea la consilii de administrație, în timp ce la Inspecția Muncii sunt declarate efectiv contractele de muncă. Datele acestor instituții nu se potrivesc niciodată când vine vorba despre angajați ai statului, astfel că pot fi corelate doar orientativ. Aplicarea unei cote de 16% la partea de venit care trece de 25.000 de lei pe lună, impozitată acum cu 10%, nu ar aduce la buget o sumă considerabilă, dar ar reprezenta o acceptare a introducerii unei impozitări progresive și, astfel, un semnal puternic pentru anii următori.”, a explicat sursa citată.

Marcel Ciolacu, lider PSD, care a pus subiectul pe agenda publică a declarat că bugetul nu va beneficia de pe urma acestor măsuri. Guvernanții nu au identificat până acum măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu 20 miliarde de lei.

impozitare, datele IM
impozitare, datele IM

Cine nu apare în datele Inspecției Muncii

Nu fac obiectul declarării în Revisal unele categorii de lucrători, cum ar fi:

personalul încadrat pe bază de contract individual de muncă conform art 6 din Ordonanța de urgență 86/2014: Ministerul Apărării Naționale, structurile militare și structurile în care își desfășoară activitatea funcționari publici cu statut special din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, Administrația Națională a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare organizează activitățile de inspecție a muncii prin servicii proprii de specialitate;

  • personal care își desfășoară activitatea în baza unui contract de mandat, în baza unui contract de administrare sau în baza unui contract de management;
  • personal care își desfășoară activitatea în baza unor autorizații (ex: PFA);
  • parlamentari;
  • demnitari;
  • personal al Ministerului de Externe;
  • prefecți și subprefecți;
  • președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene;
    primari, viceprimari, consilieri din primării;
  • magistrați (procurori, judecători);
  • unele categorii ale personalului clerical;
  • funcționarii publici.

Alte articole: Se anunță schimbări la impozitarea muncii! Ministrul Finanțelor: „Ceea ce noi ne dorim este să creștem veniturile angajaților”