- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Invenția revoluționară din România! Primul robot din lume care culege lavanda. Creatorii români au anunțat când va putea fi folosit de fermieri

03 May, 20:32 • Lupu Alexandra
Inedit! Primul robot din lume care culege lavanda este realizat în România. Iată când va fi pus în funcționare.
Invenția revoluționară din România! Primul robot din lume care culege lavanda. Creatorii români au anunțat când va putea fi folosit de fermieri

Primul robot inteligent din lume care culege lavanda este realizat în România! Creatorii români susțin că proiectul are scopul de a-i ajuta pe fermieri să se bucure de o recoltă personalizată, informează agro-tv.ro. Aceștia au anunțat și de când va fi pus în funcțiune robotul 100% românesc.

Robotul care culege lavanda

Lavanda este folosită atât în domeniul cosmeticii, cât și în cel al sănătății. Din acest punct de vedere, putem spune că planta aduce multă valoare afacerii unui cultivator. Cu toate acestea, recoltarea este un proces complicat, tocmai pentru că toate proprietățile lavandei trebuie să fie păstrate, pentru a fi de calitate.

Recoltarea durează între 4 și 10 zile, după care calitatea florilor începe să scadă treptat. Tocmai de aceea, Grupurile de Acțiune Locală au proiectat primul robot inteligent din lume care culege lavanda.

Creatorii români au precizat că proiectul are rolul de a-i ajuta pe fermieri, tocmai pentru a avea o recoltă personalizată. GAL-urile funcționează în România de 11 ani. Grupurile au rolul de a crea inovație, dar în același timp, sunt singurele parteneriate public-private existente în țară.

Brigitta Geczo a subliniat că proiectul a fost realizat din nevoia fermierilor, în ceea ce privește recoltarea lavandei. Reprezentatul GAL Napoca Porolissum a menționat că prototipul a fost realizat cu ajutorul Universității Tehnice din Cluj – Napoca, iar în cele din urmă, urmează să fie pus în funcțiune.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: De ce ne temem de aia nu scăpăm! Oficial, roboții au primit un job. Nu va mai fi nevoie de oameni pentru acest domeniu

Lavandă
Lavandă

„Am proiectat un robot inteligent care se adaptează pe teren și recoltează lavanda, în special pentru fermele mai mici care au diversitate de soiuri de lavandă și care trebuie să o identifice și să fie recoltată personalizat, cumva, pentru a păstra calitatea plantei”, spune profesorul universitar  de la Tehnica Cluj-Napoca, domnul Stelian Brad.

„Am creat acest proiect din nevoia fermierilor din teritoriu și nu numai, privind recoltarea lavandei. Fermierii recoltează lavanda manual, iar acest procedeu este foarte îndelungat. Împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca am dezvoltat, în realitate virtuala, un prototip care urmează să fie brevetat”, a subliniat Brigitta Geczo.

Creatorii români spun că robotul care culege lavanda va fi pus în funcțiune până în toamna acestui an. Mai mult decât atât, grupurile menționate precizează că acesta este doar primul pas pentru modernizarea țării și pentru a facilita demersurile pe care fermierii din România trebuie să le parcurgă pentru a-și câștiga traiul.

Citește și: Robotul ChatGPT interzis în Germania! Motivul a fost cauzat de problemele de securitate a datelor