- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investitorii români au un as în mânecă. Cum încearcă afaceriștii să-și crească veniturile

30 Mar, 10:36 • Lupu Alexandra
Investitorii români încearcă fel și fel de soluții pentru a-și salva banii și pentru a-și crește veniturile. Iată ce fac afaceriștii în acest sens.
Investitorii români au un as în mânecă. Cum încearcă afaceriștii să-și crească veniturile

Perspectivele economice s-au înrăutățit în ultimele luni, dar cu toate acestea, investitorii din România nu-și pierd speranța. Așa cum relatează b1tv.ro, afaceriștii au găsit noi metode pentru a-și salva banii și pentru a-și crește veniturile.

Ce fac investitorii români pentru a-și salva banii

În ciuda faptului că perspectivele economice s-au înrăutățit în ultimele luni, se pare că investitorii români au prins mai multă încredere. Concret, 64% dintre afaceriști și-au majorat finanțele în ultimul trimestru, iar 84% se declară încrezători în ceea ce privește portofoliul de business și evoluția propriilor investiții.

Mai mult de jumătate dintre afaceriști și-au extins portofoliul către diverse clase de active. Cele mai populare sunt mărfurile fungibile și obligațiunile străine. Procentul investitorilor români care dețin mărfuri a sărit la 27% de la 16%. Totodată, numărul afaceriștilor care au obligațiuni străine a ajuns la 17% (de la 12%), iar cei cu investiții alternative ajung la 23% (de la 21%). Numărul afaceriștilor cu expunere la valute ajunge la 19%, în timp ce investițiile în criptoactive au rămas constante (29%).

Citește și: Nuclearelectrica are planuri mărețe. Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc

Investitorii români își mută atenția de la acțiuni la mărfuri, aceasta fiind una dintre soluțiile pe care le-au identificat pentru a-și salva banii. A fost identificată o creștere de 11 puncte procentuale a numărului de afaceriști care activează în acest segment, de la 16% la 27%. Obligațiunile străine au fost majorate cu 7 puncte procentuale, urmate de investițiile alternative (4pp).

Investitorii români găsesc soluții pentru a-și salva banii
Investitorii români găsesc soluții pentru a-și salva banii

Tot mai mulți români și-au orientat atenția către instrumentele alternative, cum ar fi proprietățile imobiliare. Așa cum arată ultimele date, numărul acestora a ajuns la 29%. Categoria este cea în care românii sunt mult mai predispuși să investească, comparativ cu media înregistrată la nivel european (23%).

Românii și-au majorat expunerea la acțiunile locale cu până la 3%, totul întâmplându-se doar în ultimul an. La nivel global, numărul investitorilor individuali cu expunere la acțiunile locale a scăzut de la 51% în primul trimestru din 2022, la 45% în perioada similară a anului 2023.

În SUA, fenomenul de îndepărtare de piața de capital este un fenomen destul de răspândit. Investitorii de retail dețin acțiuni naționale care au scăzut de la 60% în primul trimestru din 2022, la 42% în perioada similară a acestui an.

Vezi și: Cum au ajuns aproape 8 milioane de români să fie investitori la bursă, fără acordul lor