- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nuclearelectrica are planuri mărețe. Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc

23 Mar, 21:41 • Lupu Alexandra
Nuclearelectrica anunță oficial. Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă caută investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc.
Nuclearelectrica are planuri mărețe. Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc

Nuclearelectrica a confirmat ce planuri mărețe are pentru următoarea perioadă. Mai exact, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a declarat că se află în căutarea unor investitori, cu scopul de a relua exploatarea uraniului românesc din perimetrul Tulgheș – Grințieș, așa cum precizează profit.ro.

Nuclearelectrica, noile obiective

Nuclearelectrica a anunțat că vrea să atragă investitori parteneri pentru activitatea de extragere a minereului de uraniu din perimetrul Tulgheș – Grințieș, care este neexploatat, din județul Neamț. Ultimele informații arată că operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a preluat concesiunea teritoriului în 2021, de la Compania Națională a Uraniului (CNU), care a intrat ulterior în insolvență. În anul menționat a fost închisă singura exploatare funcțională de uraniu din România, mai exact, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava. Activitatea a debutat în 1965, dar cu toate acestea, epuizarea zăcământului a dus la finalul activității.

Citește și: Nuclearelectrica, profit net record în 2022, de 2,72 miliarde lei. Dublarea prețului la energie a triplat profitul companiei care a scăzut producția cu 1,7%

În primă instanță, Nuclearelectrica (SNN) trebuie să transfere licența de concesionare către Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu (FCPU) Feldioara SA, mai exact, către filiala pe care o deține, care este responsabilă de administrarea activelor industriale. Așa cum arată ultimele date, la SNN există un „program de activitate pentru operaționalizarea licenței Tulgheș-Grințieș”, care cuprinde și „acțiuni în sensul elaborării unei propuneri de strategii de selectare a investițiilor”.

Nuclearelectrica caută investitori pentru exploatarea uraniului românesc
Nuclearelectrica caută investitori pentru exploatarea uraniului românesc

Nuclearelectrica a solicitat în toamna trecută întreruperea activității din perimetrul menționat, pentru cel puțin 9 luni. ANRM a aprobat sistarea acțiunilor începând cu data de 1 ianuarie, până la 30 septembrie 2023.

„Volumul enorm de lucrări de cercetare geologică executat pe o perioadă de circa 40 de ani a permis estimarea cantitativă a resurselor geologice a fi suficiente pentru necesarul de uraniu pentru două reactoare pe o perioadă de circa 20 – 25 de ani de funcționare.

În decursul anului 2011, la solicitarea CNU SA, a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru deschiderea, pregătirea și exploatarea zăcământului de uraniu, la o capacitate nominală anuală de producție de 150 tone uraniu.

Documentația tehnico-economică a obținut Avizul Consiliului Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Național și Locuinței nr. 78/05.2012”, se precizează în document.

Nuclearelectrica a încheiat anul trecut un acord-cadru pe 4 ani, în baza căruia va putea cumpăra, în total, până la 1.500 tone de concentrat de uraniu natural cu concentrație de 65%. Înțelegerea a fost realizată cu producătorii Cameco Corporation din Canada, respectiv, compania de stat Kazatomprom din Kazahstan, iar valoarea acordului este estimată între 224 – 253 milioane de dolari.

Citește și: Acord de sprijin între stat şi Nuclearelectrica, pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă