- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iohannis spune STOP GREVĂ! Document: Măririle de salarii au fost aprobate de Guvern „Negocierile s-au încheiat”

01 Jun, 16:42 • Constantin Cristina
Președintele țării, Klaus Iohannis, a declarat că profesorii nu mai au motive să continue greva. Guvernul promite prin Ordonanța de Urgență aprobată, grila de salarizare, dar și măriri de salarii.
Iohannis spune STOP GREVĂ! Document: Măririle de salarii au fost aprobate de Guvern „Negocierile s-au încheiat”

Klaus Iohannis susține că profesorii nu mai au de ce să continue greva din învățământ, când se afla la Chișinău, deoarece Guvernul garantează prin Ordonanța de Urgență, o grilă de salarizare care începe cu salariul mediu pe economie, cât și majorări salariale până la noua grilă, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: Ședință de urgență la Guvern. După ce sindicaliștii au respins oferta, Ciucă forțează adaptarea OUG

Iohannis spune STOP GREVĂ! Document: Măririle de salarii au fost aprobate de Guvern „Negocierile s-au încheiat”

Mai mult, Ministerul Educației a prezentat datele care arată cu cât o să crească salariile profesorilor, după ce se va adopta ordonanța de urgență.

  • De exemplu, salariul net al unui profesor cu studii superioare și debutant crește de la 2.376 lei la 2.956 lei.
  • Un profesor cu studii superioare gradul I și peste 25 de ani vechime o să aibă o creștere de la 3.985 lei la 4.707 lei.
  • De asemenea, un profesor cu studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime îi crește salariul de la 2.713 lei la 3.365 lei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

„Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net.

Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net. Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică. De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a explicat Ligia Deca, întrebată la finalul şedinţei de joi a Executivului cât vor câştiga cadrele didactice după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă care prevede majorări salariale în educaţie.

Din data de 1 iunie, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care salariile cadrelor didactice vor fi mărite cu 1.000 de lei brut lunar, ceea ce înseamnă un avans din creșterea pe viitoarea grilă, iar pentru cadrele didactice auxiliare vor fi majorate tot cu 1.000 de lei. Cadrul nedidactic va beneficia de o mărire de 400 de lei brut lunar.

Ligia Deca, ministrul Educației, adaugă că aceste măriri salariale vor avea un impact bugetar de aproape 2,16 miliarde de lei. De asemenea, purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru s-a adresat Executivului că „negocierile s-au încheiat”, însă precizează că „Guvernul rămâne deschis la dialog”.

Ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, de către Guvern poate fi consultată mai jos

document

Alte articole: Un nou proiect benefic pentru români! Indemnizație lunară egală cu salariul minim pentru românii care au doi copii