- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ITM propune un nou program de muncă din cauza caniculei. Românii ar putea lucra doar până la ora 11:00 și după ora 17:00

19 Jul, 17:59 • Bumbeneci Diana
ITM propune un nou program de lucru pentru persoanele expuse la temperaturile extreme. Valurile puternice de caniculă schimbă regulile în câmpul muncii.
ITM propune un nou program de muncă din cauza caniculei. Românii ar putea lucra doar până la ora 11:00 și după ora 17:00

Temperaturile mult prea mari care au fost înregistrate în ultima perioadă în România au fost din ce în ce mai greu de suportat, mai ales de muncitorii de pe șantiere, care sunt nevoiți să lucreze la temperaturi resimțite de peste 50 de grade Celsius, arată un reportaj Euronews. Din acest motiv, ITM propune schimbarea programului de muncă.

ITM propune noi programe de muncă

Inspectorii ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) au început verificările în teren, iar angajatorii care nu respectă legea și nu oferă condiții speciale de muncă pe timp de caniculă, au fost amendați.

Ai mai putea citi: Avertizare meteo fără precedent. Directorul ANM anunță vijelii puternice, caniculă și ploi abundente

Reguli caniculă ITM
Reguli caniculă ITM

Muncitorii s-au resemnat și au înțeles că astea sunt condițiile.

„Acum e un pic mai bine, pentru că avem ventilatorul. Dar jos (n. red. în canal) poate să sară de 50-60 de grade Celsius”, spune un muncitor. “Este foarte cald. Astea sunt condițiile. Ce e afară, e dublu jos”, adaugă.

Inspectorii ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) au început controalele, iar angajatorii care nu respectă legea și nu oferă condiții speciale de muncă pe timp de caniculă, au fost amendați.

„În primul rând, e nevoie d easigurarea unei ape minerale carbogazoase, în volum de 2-4 litri pentru fiecare persoană, zilnic, pe schimb. Atunci când se comunică, temperaturile respective depășesc valoarea de 37 de grade două zile consecutive. Angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri organizatorice, acordarea unui echipament de protecție. Trebuie să asigure un control medical specific, spații de termoreglare a muncii acolo unde le permite acest lucru și, nu în ultimul rând, ar trebui să segmenteze programul de lucru până la ora 11 și după ora 17”, spune Constantin Bujor, inspector șef ITM București.

Vezi și: Aproape că nu îți vine să crezi! Locul din România în care două feluri de mâncare costă 15 lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult