Ardeii sunt atât de iuţi încât specialiștii lucrează în condiții stricte de siguranță, purtând halate, măști și câte două perechi de mănuși. Gazele eliberate în momentul tăierii pot fi iritante și chiar periculoase.
„Este rezultatul unei munci de cercetare complexe, desfășurate cu maximă rigoare științifică. Manipularea acestui ardei necesită echipament special de protecție”, a explicat dr. ing. Costel Vînătoru, coordonatorul BRGV, citat de Antena 3.
Ultimul soi la a cărui omologare încă se lucrează este atât de iute încât este echivalentul a 400 de ardei iuți normali.
„Dacă vorbim de acest ardei, clar nu poate fi folosit în alimentație. Abia putem să ne mai folosim degetele după ce lucrăm cu el, după o vreme destul de îndelungată”, explică Matilda Popescu, secretar științific la BRGV Buzău.
Noul soi de ardei iuţi a fost obținut prin încrucișări succesive între două soiuri consacrate — Madame Jeanette și Habanero — iar una dintre formele stabilizate a fost combinată ulterior cu Cornul Caprei, cel mai vechi soi de ardei iute din România. Rezultatul: un ardei unic, extrem de picant și imposibil de consumat în stare proaspătă.
Semințele acestui ardei sunt atât de concentrate în capsaicină, substanța care provoacă senzația de arsură, încât pot irita pielea chiar și prin mănuși. Chiar și după ore întregi, senzația de usturime persistă!
„Aceste soiuri cu conținut ridicat de capsaicină sunt folosite, de regulă, nu pentru consum, ci în diverse preparate culinare sau în alte scopuri, cum ar fi spray-uri pentru autoapărare, pentru urși sau pentru a ne apăra atunci când suntem în pericol”, a mai precizat Costel Vînătoru.
Citeşte şi: Cum poți scăpa de durerile de cap fără medicamente. Cele mai utilizate remedii naturale
Pe lângă varietățile ultraiute, Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău deține sute de soiuri de ardei, fiecare cu un nivel diferit de iuțeală. În plus, cercetătorii amintesc că acești ardei sunt o sursă excelentă de vitamina C, conținând chiar mai multă decât lămâile.