Știri interne

Klaus Iohannis, optimist privind aderarea României la Schengen: Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Suntem gata să colaborăm i să vedem un vot pe 8 decembrie

24 Nov, 19:07 • Claudia Simion
Klaus Iohannis s-a arătat optimist în ceea ce privește șansele de aderare ale României la spațiul Schengen în luna decembrie.
Klaus Iohannis, optimist privind aderarea României la Schengen: Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Suntem gata să colaborăm i să vedem un vot pe 8 decembrie

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.

„Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.

Iohannis a precizat că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, atunci este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

Citește și România, tot mai aproape de intrarea în Schengen după ridicarea MCV. Klaus Iohannis: „Am făcut reformele necesare” VIDEO

„Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, şi interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.

Liderul României a subliniat că țara noastră este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen.

Citește și Iohannis tranșează veștile legate de aderarea la Schengen. „Dacă nu reușim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e posibilă amânarea deciziei”