- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. Care sunt excepţiile şi care sunt drepturile vecinului în cazul nerespectării legii

04 Feb, 17:52 • Stefan Simion
La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. Distanţa corectă la care trebuie să plantezi pomii faţă de gardul vecinului este reglementată prin articolul 613 din Codul Civil. Există, însă, şi excepţii de la această regulă.
La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. Care sunt excepţiile şi care sunt drepturile vecinului în cazul nerespectării legii

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. Românii care locuiesc la casă au, cu siguranţă, pomi fructiferi sau arbuşti decorativi în curte sau în livadă.

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului

Sădirea acestora, mai cu seamă a celor care sunt plantaţi aproape de linia de hotar, se face la o anumită distanţă faţă de gardul vecinului. Concret, un pom nu poate fi sădit la mai puţin de 2 metri de gardul vecinului, potrivit art. 613 din Codul Civil.

Există, însă, câteva excepții: copacii care nu sunt mai înalţi de 2 metri, plantațiile și gardurile vii pot fi puse fără să fie respectată distanţa de 2 m faţă de gardul vecinului.

Care sunt drepturile vecinului în cazul nerespectării distanţei

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. În cazul în care distanţa de 2 metri nu este respectă, proprietarul vecin are drepul să ceară scoaterea sau tăierea la înălţimea cuvenită a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii. Eventualele costuri ale acestor acţiuni vor fi suportate de proprietarul fondului pe care acestea sunt ridicate.

Citeste si Lovitură pentru toți românii care au nuci în curte! Se dau amenzi de până la 10.000 de lei

De asemenea, şi vecinul are dreptul să taie rădăcinile sau ramurile pomilor din curtea vecină dacă acestea se întind pe proprietatea sa. Totodată, are şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său, mai precizează legea.

Prevederile articolului 613 din Codul Civil

Articolul 613 din Codul Civil referitor la distanța minimă pentru arbori precizează următoarele aspecte:

(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său, potrivit lege5.ro

Distanţa legală se va măsura cu începere de la inima arborelui, până la linia de hotar a ambelor fonduri sau până la mijlocul zidului, gardului sau şanţului comun, când fondurile sunt despărţite printr-un zid, gard sau şanţ comun.

Citeste si DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Dacă zidul, gardul sau şanţul aparţin exclusiv unuia dintre vecini, se calculează distanţa de la marginea exterioară a acestora dacă aparţin aceluia care vrea să planteze, iar dacă aparţin celuilalt vecin distanţa se va măsura de la marginea care este în partea sa.

Dacă cele două fonduri sunt despărţite de un drum public sau de un curs de apă, la calcularea distanţei se va lua în considerare şi lărgimea acestora, se mai arată în noul Cod Civil.

La ce distanţă se plantează pomii fructiferi

Într-o livadă, distanța de plantare între pomi este de 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi pe rând. În funcție de specie, se respectă următoarele distanţe:

Distanța de plantare pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici – 4 X 4 metri, adică 4 metri distanță între rânduri și 4 metri distanță între pomii plantați pe rând.

Distanța de plantare pentru cireș – 5 X 5 metri sau 5 X 4 metri, adică 5 metri distanță între rânduri și 5 sau 4 metri distanță între pomi pe rând.

Distanța de plantare pentru nuci – 5 X 5 metri. Ca și în cazul cireșului, şi acești pomi au coroana mai mare și au nevoie de mai mult spațiu.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult