- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

La nord de Canada apare o nouă „țară”. Deși are un teritoriu de patru ori mai mare decât Franța și resurse de miliarde de dolari, are doar 40.000 de locuitori

27 Jan, 19:33 • Adrian Popovici
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau și-a pus semnătura pe un acord ce duce la transferul controlului asupra terenurilor și resurselor din imensa regiune arctică Nunavut (n.r. una din regiunile nordice din Canda) către guvernul local. Această acțiune marchează cel mai amplu transfer de control teritorial din istoria Canadei

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau și-a pus semnătura pe un acord ce duce la transferul controlului asupra terenurilor și resurselor din imensa regiune arctică Nunavut (n.r. una din regiunile nordice din Canda) către guvernul local. Această acțiune marchează cel mai amplu transfer de control teritorial din istoria Canadei, după cum explică Reuters și AP

Nunavut, înființat în 1999, este un teritoriu din Canada cu o suprafață de aproape patru ori mai mare decât Franța și găzduiește rezerve considerabile de aur, pietre prețioase, minerale, pământuri rare, precum și zăcăminte de petrol și gaze. În contextul schimbărilor climatice globale, încălzirea teritoriului arctic, locuit în principal de comunitățile inuite, face ca această regiune să devină mai accesibilă pentru activități precum mineritul și transportul maritim.

 „Acesta este un loc bogat în cultură, cunoştinţe tradiţionale, minerale esenţiale şi alte resurse de care avem nevoie pentru a construi împreună economia de mâine”, a declarat şeful guvernului canadian, care a spus că este „un moment important în istoria Nunavut” şi „în istoria ţării”.

„Cu acest control sporit, veţi avea un cuvânt mai important de spus şi veţi cunoaşte o mai mare prosperitate”, a declarat premierul Justin Trudeau, cea mai importantă figură politică din Canada, în faţa reprezentanţilor inuiţi în cadrul unei ceremonii la Iqaluit, capitala Nunavut.

Ceremonia de transfer a teritoriului între Canada și Nunavut/Twitter
Ceremonia de transfer a teritoriului între Canada și Nunavut/Twitter

Citește și: Cel mai bogat stat din lume este cât o treime din Bucureşti. Cum a reuşit să depăşească Elveţia, SUA şi EAU

Canada a cedat peste 2 milioane de kilometri noului teritoriu

Trudeau a explicat că două milioane de kilometri pătrați de teren și apă vor fi transferați de la guvernul federal din Canada la cel al Nunavut. După numeroase decenii de negocieri, implementarea acestui acord este planificată să aibă loc în următorii trei ani.

Nunavut, una dintre cele mai îndepărtate și slab populate regiuni din Canada și întreaga lume, cu aproximativ 40.000 de locuitori, în mare parte inuiţi, va primi nu doar transferul responsabilității pentru terenuri și resurse, ci și dreptul de a colecta profiturile generate de acestea. Începând cu anii 1960, Ottawa a început treptat să transfere responsabilitatea pentru sănătate, educație și servicii sociale către teritoriile sale arctice, care nu au același statut ca și provinciile. Nunavut devine astfel cel mai recent teritoriu, după Yukon și Teritoriile de Nord-Vest, care obține control deplin asupra propriilor teritorii.

În Nunavut se află resurse minerale esențiale pentru producția de baterii. Canada a oferit miliarde de dolari în stimulente pentru a atrage companiile implicate în toate etapele lanțului de aprovizionare cu vehicule electrice, într-un context în care eforturile globale vizează reducerea emisiilor de carbon. Cu toate acestea, exploatarea minelor se dovedește a fi o afacere complexă în Nunavut, unde anumite comunități sunt îngrijorate de posibila poluare.

În 2022, Canada a respins o cerere a Baffinland Iron Mine Corp – parțial deținută de ArcelorMittal – de a dubla producția la mina de minereu de fier Mary River din nordul Nunavut, invocând impactul asupra mediului. În 2020, Canada a respins oferta Shandong Gold Mining pentru a prelua un producător local de aur, având în vedere preocupările legate de faptul că o entitate deținută de statul chinez ar putea opera în regiunea Arctică.

Te-ar putea interesa și: Cea mai bogată țară din Europa caută angajați. Unde poți câștiga în jur 5.000 de euro pe lună

Tags: