- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primele ieftiniri din 2023. Cât a ajuns să coste 1 litru de lapte în România

26 Jun, 13:57 • Stefan Simion
După explozia prețurilor la alimente, din ultimii doi ani de zile, a venit momentul ca tarifele să cunoască o ușoară contracție, ca urmare a unui angajament dintre marile magazine și producători. Printre produsele vizate, laptele.
Primele ieftiniri din 2023. Cât a ajuns să coste 1 litru de lapte în România

Printre produsele care au consemnat ieftiniri consistente se numără laptele de proveniență românească. Potrivit Consiliului Concurenței, laptele a consemnat reduceri de 20% în medie, ca urmare a acordului voluntar temporar convenit de retaileri și procesatori.

Astfel, prețul la raft al laptelui proaspăt a consemnat reduceri de 20% în iunie.

Autoritatea de concurență a analizat prețurile pentru 90 de produse – sortimente de lapte de la 21 de procesatori și comercializate de cele mai mari 10 rețele din România. Mai mult, Guvernul Ciolacu a discutat cu retailerii pentru a reduce prețurile pentru mai multe produse alimentare.

Cercetarea s-a bazat pe datele valabile pentru 5 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informațiile disponibile în data de 12 iunie 2023. Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, prețul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.

 

Noi reduceri pentru produsele alimentare, în vreme de criză. Premierul Marcel Ciolacu a dat verdictul

 

Premierul Marcel Ciolacu a spus joi, 22 iunie, la începutul ședinței de Guvern, că a primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază.

Acordul este făcut pentru trei luni, iar dacă planul va funcţiona, înţelegerea va fi prelungită.

1. Franzelă

2. Ouă 10 bucăți M

3. Ulei floarea soarelui 1l

4. Iaurt

5. Lapte proaspăt peste 7 lei / l

6. Făină grâu 1 kg

7. Cartofi

8. Ceapă

9. Mere

10. Carne pui proaspăt – un sortiment.

În România, prețurile produselor alimentare aproape că s-au dublat, în doi ani de zile. Litrul de lapte cel mai ieftin a ajuns de la 3 lei la 6 lei, pachetul de iaurturi de la 6 lei la 11,5 lei, iar pâinea integrală de la 3,5 lei la 5,5 lei.

„O situație fără precedent în România ultimilor 30 de ani”, a remarcat analistul economic Adrian Negrescu.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult