- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea a fost promulgată de Iohannis! Câte persoane pot avea aceeași adresă în buletin

31 May, 20:33 • Constantin Cristina
Numărul maxim de persoane care vor putea fi înregistrate cu buletinul la aceeași adresă. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis.
Legea a fost promulgată de Iohannis! Câte persoane pot avea aceeași adresă în buletin

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 31 mai, legea pentru modificarea Ordonanței de urgenței 97/2005 privind evidența cetățenilor români, a informat ziare.com.

Citește și: Buletinele cu CIP gratuite vor întârzia. Ce metodă abordează românii care nu vor să fie în pas cu moda

Legea a fost promulgată de Iohannis! Câte persoane pot avea aceeași adresă în buletin

Potrivit noii legi, nu pot fi mai mult de zece persoane înregistrate la aceeași adresă.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.

De asemenea, ca orice altă lege, încălcarea ei aduce după sine sancțiuni usturătoare, mai exact, românii care nu respectă această regulă va trebui să plătească de la 75 de lei la 150 de lei.

Potrivit actului normativ, pentru „persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Legea mai prevede că „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.

Buletin
Buletin

Persoanele care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligația de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu, cu excepția cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

Mai mult, legea prevede faptul că, cine locuiește la alte adrese decât cea din buletin, vor fi obligați să ceară la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, în 15 zile, schimbarea adresei și să ceară înscrierea în cartea de imobil.

De asemenea, persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuință.

Alte articole: Anunț important pentru românii care locuiesc în Italia. Ce trebuie să facă dacă și-au pierdut buletinul sau dacă acesta a expirat