- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Anunț important pentru românii care locuiesc în Italia. Ce trebuie să facă dacă și-au pierdut buletinul sau dacă acesta a expirat

13 May, 22:38 • Lupu Alexandra
Cetățenii români aflați în Italia trebuie să știe asta. Iată ce trebuie să faci dacă nu ai un buletin valabil, indiferent de motiv.
Anunț important pentru românii care locuiesc în Italia. Ce trebuie să facă dacă și-au pierdut buletinul sau dacă acesta a expirat

Românii care locuiesc în Italia și care nu dețin un buletin românesc valabil din diferite motive, precum furt, pierdere, deteriorare sau expirare, pot obține o nouă carte de identitate, fără să se deplaseze în România. Cu toate acestea, procedura este una strictă, iar românii trebuie să respecte fiecare pas, spune cancan.ro.

Buletin nou, fără să te mai deplasezi în România

Românii care locuiesc în Italia și se află în situația în care trebuie să-și schimbe actul de identitate, nu-l mai dețin sau a expirat, trebuie să cunoască foarte bine procedurile prin care pot obține un nou buletin. Mai exact, cetățenii români aflați pe teritoriul Italiei pot obține o carte de identitate nouă doar prin intermediul unei procuri speciale, emisă gratuit la oficiul consular.

Buletinele se pot solicita numai de la Poliția din România, prin intermediul oficiilor teritoriale de Evidență a populației. Pentru a solicita o nouă carte de identitate, românii trebuie să transmită, printr-o persoană împuternicită din România, procura și documentele necesare. Persoana împuternicită va depune cererea și va ridica buletinul pentru cetățeanul român, atunci când este gata.

Citește și despre: Doi soți întorși din Italia după 24 de ani, ca să-și deschidă un restaurant, dezamăgiți de statul român: ”Pare a se da peste cap pentru a-ți sabota orice inițiativă”

Românii aflați în Italia trebuie să aibă în vedere că prima carte de identitate, eliberată la împlinirea vârstei de 14 ani, nu poate fi obținută prin procură. Totodată, dacă vă aflați în situația în care nu sunteți proprietarul locuinței unde aveți domiciliul, persoana împuternicită va trebui să prezinte o declarație de luare în spațiu din partea proprietarului la solicitarea noului buletin.

Buletin
Buletin

În cazul în care proprietarul se află în străinătate, el trebuie să ceară autentificarea declarației la unul din oficiile consulare ale României. Serviciul menționat este unul gratuit. Totodată, dacă aveți domiciliul în străinătate, în calitate de posesor de pașaport CRDS, nu puteți obține buletinul prin procură.

Restabilirea domiciliului se face personal, în România. Actele necesare pentru obținerea unui nou buletin în România, precum și alte informații utile sunt disponibile pe pagina de internet a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date: depabd.mai.gov.ro. Pentru a emite o procură, este nevoie să vă programați la consulat.

Vezi și: O insulă luxoasă din Italia îţi dă bani ca să te muţi acolo. Care sunt condiţiile puse