- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea bacșișului din România dă bătăi de cap clienților. Matematică servită pe pâine uscată. Ospătarii „impun” clienților să lase tips

22 Feb, 21:50 • Polojan Tudor
Noua lege a bacșișului îi încurcă atât pe ospătari cât și pe clienți. Problemele au început să apară încă din prima zi.
Legea bacșișului din România dă bătăi de cap clienților. Matematică servită pe pâine uscată. Ospătarii impun clienților să lase tips

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare Legea bacșișului. Conform acestei legi, bacșișul oferit de către clienții care trec pragul restaurantelor se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal bon, scrie ziare.com.

Sumele care sunt adunate din bacşiș sunt împărțite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş se consideră venituri cu reţinere la sursă. Acestea nu sunt cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

Legea stabilește o singură sarcină fiscală. Mai exact, sumele provenite din tips se impozitează cu 10%.

Orice operator economic este obligat să înmâneze clientului o notă de plată, înainte de a emite bonul fiscal (proformă), în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii, la aprecierea clientului. Nivelului de bacşiş oferit variază între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Mai citește și: Românii pot beneficia de 50% reducere la serviciile DIGI! Oferta mai este valabilă doar câteva zile

Legea bacșișului din România dă bătăi de cap clienților. Matematică servită pe pâine uscată. Ospătarii "impun" clienților să lase tips / sursa foto: tuktuk.ro
Legea bacșișului din România dă bătăi de cap clienților. Matematică servită pe pâine uscată. Ospătarii „impun” clienților să lase tips / sursa foto: tuktuk.ro

Problema bacșișului din localurile României

Unele locarui, însă, se pare că își trec singure pe bon valoarea bacșișului, fără a-i oferi clientului libertatea de a alege dacă dorește să îl ofere sau nu. Au început să apară cât mai multe cazuri de acest gen, relatate în mediul online.

„Am fost azi la un restaurant să mănânc cu familia. Totul a fost ok, nimic spectaculos, mergeam acolo relativ frecvent. Când să plătesc îmi spune chelnerul „cum facem cu bacșișul”, dacă să-l pună pe card.
Zic că o să las eu cash. El nu și nu, că să pună pe card. Zic ok, whatever, pune 10%.
Au urmat o serie de calcule mega complicate, cât fac 10% din 150 de lei și, într-un final, am plătit fără să mă uit cât. Și uite din 150 s-au făcut 185 Lei. Păi e frumos așa? Cine v-o mai da vouă ceva de acum…”, a povestit un român pe o platformă online.

Comentariile au început să apară. Unii critică atitudinea ospătarului iar alții relatează întâmplări asemănătoare.

„Nu lăsam nici 1% dacă mă lua direct cu „cum facem cu bacșișul”. Sunt alții cu meserii mai importante și mult mai grele care nu primesc nici măcar un leu în plus la final de lună. Șpaga și bacșișul ar trebui să dispară din cultura românească.”, a scris un utilizator.

„Măcar te-a întrebat. Vineri seară am ieșit la un restaurant, am cerut notă cu cardul, a venit cu POS-ul deja pregătit am pus telefonul și am plătit. Mă căutăm deja în portofel să las tips, pun 20 de lei și mă uit pe telefon notă 200 de lei în cap. Mă gândesc ..băi ce ciudat, așa o sumă fixă, când mă uit pe bon era trecut “Bacșiș 22buc * 1 …..22”. Îți dai seama că nu am mai lăsat nimic…dar deja e nesimțire să pui fără să mă întrebi.”, se mai plânge în comentarii un utilizator al platformei.

„Am mai întâlnit și pe-afară practica asta. Sunt unele restaurante unde de drag lași, dar multe altele care nu merită.”

„Aș da review prost pe Google pentru treaba asta, mi se pare de prost gust. Dacă serviciul a fost teribil sau poate nu vrei efectiv să lași bacșiș, ce faci? Îl chemi pe chelner, îl rogi să scoată bacșișul de pe notă și se creează o mini scenă pe tema asta. Poate îți mai și spune că nu poate fi scos pentru că deja a procesat nota.”, sunt doar câteva dintre experiențele românilor.

„Personal, las aproape mereu bacșiș, dar nu mult, și în funcție de serviciu: serviciu deplorabil, nu mă lași să mânânc în pace – zero; serviciu okay, nimic de povestit, nici de bine nici de rău – rotunjesc să fie suma rotundă (adică să se termine în 5 sau 0, gen 50 lei, 65 de lei etc); doar dacă cumva este serviciu excepțional de bun, atunci mă simt și eu un pic mai generos, dar și atunci depinde de cât am cheltuit. Mai mult de 10% oricum nu aș lăsa decât poate la sume mai mici (la 30 de lei de exemplu poate las 5 lei, dacă a fost super serviciul).”

„Ospătar care insistă că vrea bacșiș cu cardul? Ceva nu miroase bine. Doar dacă aveai față de angajat anaf. Eu, când am cerut nota, i-am spus omului din prima: plătesc cu card, nu trece bacșișul. A fost mai mult decât încântat să primească cash”.

Așadar, cazurile de înșelăciune nu par a fi deloc puține. Se recomandă citirea cu atenție a notei și verificarea sumei înainte de a efectua plata.

Te-ar mai putea interesa și: Se lărgesc autostrăzile din România. Iată care sunt tronsoanele care intră în lucrări

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult