- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea banilor cash aduce modificări majore în 2024. Suma maximă care poate fi utilizată de români într-o zi 

09 Jan, 20:02 • Fundeanu Madalina
Legea banilor cash intră în vigoare pe 16 iunie 2024 și aduce modificări majore. Iată cât numerar poate tranzacționa o persoană fizică într-o zi.
Legea banilor cash aduce modificări majore în 2024. Suma maximă care poate fi utilizată de români într-o zi 

Se produc schimbări importante în noul an, despre care toți românii trebuie să fie informați. Legea banilor cash intră în vigoare în curând și aduce modificări majore, transmite Antena 3 CNN.

Ce schimbări importante aduce noua lege a banilor cash pentru români

Începând cu 16 iunie 2024 vor intra în vigoare o serie de modificări importante în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, în urma adoptării Legii 406/2023, supranumită și Legea Banilor Cash și a OUG 98/2023 și OUG 115/2023.

Noutățile prezintă și o limită zilnică de 10.000 lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, precum și o serie de reglementări privind soldul de casierie și avansurile de decontare.

Legea 406/2023, inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, a fost editată la finalul anului pentru a permite și plata salariilor cu cash, oferind în același timp opțiunea plății prin cont bancar. De asemenea, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că economia nu este încă pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, în special în zonele rurale, argumentând astfel modificările succesive ale legilor care reglementează plățile în numerar.

În altă ordine de idei, în urma modificării ultimelor prevederi legate de opțiunea angajatorilor de a oferi remunerații în cash, plățile în numerar au primit o formă de protecție economică, în timp ce restul măsurilor au fost motivate prin necesitatea diversificării opțiunilor de plată gândite, potrivit guvernanților, să modernizeze sistemul financiar și să combată evaziunea fiscală.

Te-ar putea interesa și: Cât vor plăti românii pentru rovinietă în 2024. Cea pentru șapte zile nu va mai fi disponibilă din 25 martie

legea banilor cash
legea banilor cash

Noul set de reguli limitează soldul de bani pe care o firmă îl poate avea în casierie la sfârșitul zilei la 50.000 de lei, un pas menit să reglementeze și să prevină manipularea fondurilor în numerar, conform capital.ro. În plus, avansul pe care un angajat îl poate primi pentru decontări este acum restricționat la 1.000 de lei pe zi, impunând o limită clară asupra utilizării acestor fonduri pentru cheltuieli personale.

O altă schimbare importantă este interzicerea administratorilor sau asociaților de a împrumuta firma în numerar. Aceasta este o măsură menită să evite practicile financiare neclare și să consolideze transparența în gestionarea fondurilor în cadrul companiilor.

În paralel cu noile reguli, unele prevederi existente în lege vor continua să fie aplicate. Limita zilnică pentru încasările realizate între operatorii economici rămâne la 5.000 de lei, iar pentru magazinele de tip cash and carry, aceasta este majorată la 10.000 de lei.

De asemenea, persistă interdicția plăților fragmentate în numerar pentru facturi care depășesc 5.000 de lei sau 10.000 de lei în cazul magazinelor cash and carry, o măsură menită să prevină fragmentarea tranzacțiilor mari în mai multe plăți mici.

O altă noutate importantă este legată de restituirea sumelor pentru facturi stornate sau bunuri returnate. Astfel, sumele care nu depășesc plafonul de 10.000 de lei pot fi restituite în numerar, în timp ce sumele care depășesc acest plafon vor fi rambursate prin instrumente de plată fără numerar. În situații excepționale, când persoanele fizice declară că nu au cont bancar, restituirea poate fi efectuată integral în numerar.

Vezi și: Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%. Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv