- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât vor plăti românii pentru rovinietă în 2024. Cea pentru șapte zile nu va mai fi disponibilă din 25 martie

09 Jan, 19:37 • Bocioacă Bianca
Anul 2024 vine cu schimbări importante pentru posesorii de permise auto din România. Statul român a adus o serie de modificări pentru rovinietă, taxa de drum care aduce anual aproape un miliard de euro la bugetul de stat.
Cât vor plăti românii pentru rovinietă în 2024. Cea pentru șapte zile nu va mai fi disponibilă din 25 martie

ROVINIETĂ 2024. Rovinieta pentru șapte zile, care permite circulația pe drumurile publice, nu va mai fi disponibilă din 25 martie 2024, fiind înlocuită cu una de 10 zile.

Un proiect de ordonanță de urgență emis de guvern prevede, însă, că va fi pusă înm vânzare rovinieta de o zi pentru orice participanți la trafic. Astfel, șoferii își vor putea cumpăra roviniete pentur una, 10, 30, 60 de zile sau un an, iar rovinieta pentru șapte zile nu va mai fi disponibilă, scrie Antena 3 CNN.

Citește și: Cod rutier 2024. Se dau amenzi colosale pentru șoferii care nu dețin acest document

Șoferii vor plăti 12,5 lei dacă au nevoie de rovinietă doar o zi, 16,5 lei pentru 10 zile, 26, 5 pentru o lună și 42 de lei pentru două luni. Pentru un an, tariful unei roviniete este de aproximativ 139,5 lei.

Tarifele sunt aplicabile pentru autoturismele obișnuite. Practic, noul proiect de ordonanță al Guvernului trebuie să transpună în legislația națională prevederile europene din 2022, iar termenul limită este de 25 martie 2024.

Cât va costa taxa de drum rovinietă în România

  • o zi – 12,5 lei;
  • 10 zile – 16,5 lei;
  • 30 de zile – 26,5 lei;
  • 60 de zile – 42 de lei;
  • 12 luni – 139,5 lei.

Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România. Este o taxă anuală, dar poate fi achiziționată și pentru o perioadă mai scurtă, de la o zi la un an.

Prețul rovinietei variază în funcție de categoria de vehicul și de perioada de valabilitate. Vehiculele de transport marfă plătesc o rovinietă mai scumpă, în funcție de categoria de vehicul și de greutatea maximă autorizată.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Greșeala imensă care te poate lăsa fără mașină atunci dai curent unui alt autoturism

Aceasta poate fi achiziționată online, de la punctele de vânzare autorizate sau de la automatele de rovinietă. Nerespectarea obligației de a achita această taxă se pedepsește cu o amendă de la 580 la 1.160 lei.

Această taxă este o sursă importantă de venit pentru bugetul de stat, reprezentând aproximativ 1 miliard de euro anual. Este o modalitate de a finanța dezvoltarea și întreținerea infrastructurii rutiere din România, considerată de multe ori deficitară.