- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea Bugetului, favorabilă pentru BOR. Bisericile din România primesc peste 8 milioane de euro în 2023

15 Dec, 13:31 • Bumbeneci Diana
Bisericile din România primesc mai mulți bani în 2023. Prin noua Lege a Bugetului, anul următor, BOR va primi o finanțare mai mare.
Legea Bugetului, favorabilă pentru BOR. Bisericile din România primesc peste 8 milioane de euro în 2023

Parlamentarii au adoptat mai multe amendamente depuse de PSD și AUR la proiectul Legii Bugetului pe 2023. Este vorba despre amendamentele prin care au alocat fonduri suplimentare de peste 8 milioane de euro pentru BOR.

Legea Bugetului pe 2023 aduce mai mulți bani pentru BOR

Banii vor fi pentru reparații și construcții de biserici și pentru plata salariilor preoților și a personalului neclerical. În acest context, Marcel Ciolacu a depus un amendament prin care a cerut majorarea contribuției lunare pentru personalul neclerical din biserici la 2300 de lei. Mai mult, tot Marcel Ciolacu a fost cel care a solicitat alocarea sumei de 517.200 de euro în fiecare lună (6.206.400 euro anual) pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor .

Este necesară suplimentarea cu 75.000 euro/lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar. Pentru majoritatea personalului clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării sprijinul financiar este la nivelul salariului minim pe economie din România (aproximativ 480 euro/lunar). Întrucât salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie 2023 la 3000 lei/lunar este necesară suplimentarea cu 50.000 euro/lunar a sprijinului pentru ca personalul clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării să beneficieze în anul 2023 de sprijin financiar la nivelul salariului minim brut pe economie”, se arată în expunerea de motive pentru solicitarea făcută de președintele PNL.

BOR
BOR

Tot în expunere mai este prevăzută și suplimentarea cu încă 25.000 de euro pe lună pentru sprijinirea a 40 de posturi clericale ce aparțin Mitropoliei Basarabiei și Bisericii Române a Daciei Felix din Serbia. Ambele sunt parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române și trebuie sprijinite pentru a face față vremurilor destul de grele.

Mai poți citi și: Ryanair suspendă mai multe zboruri din București, Sibiu și Suceava! Care sunt destinațiile unde românii care aveau bilete nu vor mai putea ajunge

„Suplimentarea cu încă 25.000 euro/lunar va permite sprijinirea a 40 de posturi clericale pentru personalul clerical aparținând Mitropoliei Basarabiei (Republica Moldova) și Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix (Serbia), ambele parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. În ceea ce privește sprijinirea activității personalului de cult care își desfășoară activitatea în cadrul așezămintelor romînești din afara granițelor țării o prioritate o reprezintă sprijinirea salarială a personalului clerical care nu beneficiază de nicio formă de sprijin financiar, 35 de preoți în Mitropopolia Basarabiei și 5 preoți în Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix”, se arată în expunerea de motive pentru solicitarea făcută de președintele PNL.

Conform noilor amendamente, lunile viitoare se vor aloca 655 000 de lei pentru Sinagoga din Cetate, unul din monumentele emblematice al Municipiului Timișoara și un simbol al vieții evreiești din România. Pentru dotarea și reparațiile aduse unui mare număr de biserici s-a cerut suplimentarea cu 4.825.000 a bugetului destinat susținerii cultelor din cadrul bugetului SGG.

Ai mai putea citi și: Din primăvara viitoare, Ryanair va introduce rute directe. Biletele au fost deja puse în vânzare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult