- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea care îi „pedepsește” pe românii aflați în aceste situații. Pot să-și piardă pensia dacă fac asta

24 May, 17:59 • Adrian Popovici
Românii care primesc mai multe indemnizații de serviciu trebuie să decidă care este pensia pe care vor să o păstreze în curând. Totuși, legea stabilește și situațiile în care pot cumula pensia cu alte veneituri.
Legea care îi „pedepsește” pe românii aflați în aceste situații. Pot să-și piardă pensia dacă fac asta

Românii care primesc două sau mai multe indemnizații de serviciu, reglementate prin legi speciale, trebuie să renunțe la o pensie până în octombrie. Dacă o persoană decide să continue să lucreze, cu aprobarea anuală a angajatorului, până la vârsta de 70 de ani, folosind același contract de muncă/serviciu, nu poate solicita pensionarea din cauza vârstei. Totuși, există posibilitatea ca o pensie să fie cumulată cu salariul și asta dacă au loc o serie de schimbări la contractul de muncă, arată România TV.

După cum stabilește legislația actuală, nu există o limită de valoare impusă pentru cei care vor să cumuleze pensia pentru limită de vârstă cu veniturile din salarii sau activități independente.

Prin urmare, pensionarii au posibilitatea să desfășoare diverse activități în calitate de persoane fizice autorizate (PFA), să primească venituri din drepturi de autor, chirii sau dividende, indiferent de cuantumul acestora.

Te-ar putea interesa și: Pensia unui român care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate. Cu cât se va majora suma de 2.100 de lei în urma recalculării

Legea care îi „pedepsește” pe românii aflați în aceste situații. Pot să-și piardă pensia dacă fac asta
Legea care îi „pedepsește” pe românii aflați în aceste situații. Pot să-și piardă pensia dacă fac asta

Ce trebuie să știe cei care vor să cumuleze pensia cu salariul?

Trebuie precizat și că chiar dacă intră în vigoare o nouă lege a pensiilor în acest an, posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri va continua să existe, însă va fi reglementată diferit în ceea ce privește veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia.

Cei care vor să cumuleze pensia cu salariu trebuie să citească atente legile care stabilesc ce pot să facă în această situație și asta deoarece o prevedere a noii legi 360/2023 ar putea să îi priveze de pensii în acest an.

Persoanele care sunt eligibile pentru pensie pot alege a primi pensia sau a continua să lucreze până la împlinirea vârstei de 70 de ani „în situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii, până la împlinirea vârstei de 70 ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea mentionată”.

Care sunt excepțiile de la această lege:

• Soțul supraviețuitor care obține venituri lunare dintr-un contract individual de muncă, este funcționar public sau deține o funcție electivă nu va putea să cumuleze pensia de urmaș cu venituri care depășesc salariul minim brut pe țară garantat în plată;
• Românii care se pensionează anticipat nu poate să cumuleze pensia cu veniturile lunare din salarii, bazate pe un contract de muncă, dacă dețin funcții în administrația publică, legislativă sau judecătorească.

Citește și: Pensionarii care NU vor primi pensia înainte de Paște. Motivul pentru care aceștia sunt nevoiți să mai aștepte pentru a încasa banii

Tags: